Μενού

Οι φύλακες «Angels» των σκύλων στην Ελλάδα δεν φοράνε κοστούμι

Shares 490

φροντίδα αδέσποτων υιοθεσία αδέσποτων αδέσποτοι σκύλοι Αδέσποτα Όταν αποκτούσε -σχεδόν με το ζόρι- τον Ντίζελ, τέσσερα-πέντε χρόνια πριν, δεν ήξερε καν πώς να αντιμετωπίσει τη συγκατοίκηση με ένα ζώο.

Ρωτούσε φίλους και γνωστούς για να μάθει τι πρέπει να κάνει. Σήμερα, ο Παναγιώτης Μήλας -ένας τρομακτικός στην όψη άνδρας, με μύες και τατουάζ στο πρόσωπο- έχει γίνει ο ίδιος ένας γκουρού των σκύλων και στα μάτια πολλών φιλόζωων, φαντάζει ένας άλλος Μεσσίας. Ούτε ο ίδιος φανταζόταν πως όταν τον Μάρτη, ξεκινούσε με μια παρέα 15-20 εθελοντών ένα εγχείρημα για την αντιμετώπιση φαινομένων κακοποίησης κατά σκύλων θα είχε φτάσει σήμερα να διαχειρίζεται ένα δίκτυο σχεδόν 145.000 ατόμων στο facebook που αφορά ακριβώς αυτόν τον λόγο.

Προχθές, για παράδειγμα, πήγαν αυθημερόν στην Αίγινα, προκειμένου να επεκτείνουν το δίκτυό τους. Η τοποθεσία, βέβαια, μόνο τυχαία δεν ήταν, αφού εκεί πριν λίγες ημέρες κάποιος σκότωσε τον Μπόικα. «Μπόικα, ξεκίνησες κάτι μεγάλο… θα είσαι η αιτία, που θα καθαρίσει το νησί από κακές ψυχές. Θα τιμήσουμε την ψυχούλα σου όλοι μας, κάνοντας τα μέγιστα για να μην γίνει ποτέ ξανά κάτι τέτοιο!», ανάρτησαν οι Angels στη σελίδα τους.

Είχε προηγηθεί, λίγες μέρες πιο πριν, η πρώτη μαζική συγκέντρωση των Angels στον προαύλιο χώρο του Ζάππειου Μεγάρου, μετά από πρωτοβουλία του Παναγιώτη Μήλα, επικεφαλής της ομάδας. Σε μια πρωτόγνωρη για την Ελλάδα εικόνα, ένας δημόσιος χώρος γέμισε από κόσμο (και σκυλάκια), για φιλοζωικό σκοπό. Εκεί, ο Π. Μήλας, μιλώντας για σχεδόν μια ώρα μπροστά σε δυνητικούς εθελοντές των Angels, ανέλυσε το όραμά του -το οποίο σαφώς και δεν περιορίζεται στα στενά όρια της Αττικής- και εξήγησε τους αυστηρούς και απαράβατους κανόνες της ομάδας, η οποία θα λειτουργεί σε εθελοντική βάση και δεν θα έχει νομικό χαρακτήρα.

φροντίδα αδέσποτων υιοθεσία αδέσποτων αδέσποτοι σκύλοι Αδέσποτα

Ο Παναγιώτης Μήλας μαζί με τέσσερις ηθοποιούς, οι οποίοι στήριξαν τη συγκέντρωση των Angels στο Ζάππειο.

Μεταξύ των ειλικρινών τοποθετήσεων του Π. Μήλα, ιδιαίτερη εντύπωση μού προκάλεσε η δήλωσή του ότι εννιά στις δέκα καταγγελίες που λαμβάνει η ομάδα του, δεν είναι περιπτώσεις στις οποίες κάποιος ιδιοκτήτης ζώου πρέπει να οδηγηθεί στις Αρχές. Αρκούν ορισμένες συστάσεις και μια δεύτερη ευκαιρία, καθώς πολλές φορές ορισμένοι ιδιοκτήτες απλώς δεν έχουν γνώση και ενημέρωση για το τι πρέπει να κάνουν. «Δεν πάμε να πάρουμε κεφάλια, δεν είμαστε τραμπούκοι. Αν δούμε έναν τύπο που κληρονόμησε ένα σκυλάκι, επειδή πέθανε η μαμά του ή βρήκε ένα σκυλάκι και δεν ξέρει τι να κάνει πέρα από το να το ταΐζει, είμαστε εκεί να τον βοηθήσουμε. Να πάμε εμείς τον σκύλο μεγάλες βόλτες κάποιες ημέρες την εβδομάδα, να βάλουμε αγγελίες υιοθεσίας, να του πάμε τροφή ή να αναλάβουμε τα κτηνιατρικά του έξοδα – κυρίως, να εκπαιδεύσουμε τον ιδιοκτήτη να μάθει τι σημαίνει να έχεις σκύλο», είχε πει σε παλιότερη συνέντευξή του στο VICE. «Ο φανατισμός και η αγένεια πολλών φιλόζωων έχει καταστήσει τη φιλοζωία ως έννοια να είναι βρισιά”, συμπλήρωσε τις προάλλες στο Ζάππειο – και πολλούς φιλόζωους να θεωρούνται εξαιρετικά αντιπαθείς, θα προσθέσω εγώ.

Οι Angels και ο ίδιος ο Παναγιώτης, η αλήθεια είναι ότι έχουν προβληθεί αρκετά από όταν πρωτοεμφανίστηκαν. Προφανώς και κάποιοι τον έχουν κατηγορήσει για αυτοπροβολή, ωστόσο, όπως κι ο ίδιος είπε τις προάλλες στο Ζάππειο, η δημοσιότητα είναι κάτι που θέλει, καθώς αποτελεί το μέσο για να επικοινωνήσει η ομάδα το μήνυμά της. Μάλιστα, μίλησε και για την ανάγκη προσέγγισης ανθρώπων που έχουν ήδη κάποια δημοσιότητα, όπως ο tattoo artist και τηλεπερσόνα Γιώργος Μαυρίδης, ο οποίος βρέθηκε στη συγκέντρωση των Angels μαζί με τη σκυλίτσα του, τη Μόλυ, υποστηρίζοντας τη δράση του Π. Μήλα.

φροντίδα αδέσποτων υιοθεσία αδέσποτων αδέσποτοι σκύλοι Αδέσποτα

Παναγιώτης Μήλας και Γιώργος Μαυρίδης.

«Όσο έχω ανάσα μέσα μου, εγώ αυτά θα τα προστατεύω», είπε σε κάποια φάση, με ελαφρώς συγκινητικό τόνο ο Παναγιώτης και κάπως έτσι θέλω να κλείσω το άρθρο, προσθέτοντας ότι ο Παναγιώτης ούτε κουστούμι φοράει ούτε μιλάει με «δύσκολες» λέξεις. Είναι ακριβώς αυτός ο τύπος που ο μέσος Έλληνας θα κατέκρινε για την εμφάνισή του κι όμως είναι πιο καλός άνθρωπος από πολλούς καθωσπρέπει που έχω στο μυαλό μου. Οι Angels ίσως είναι ένα ακόμη πράγμα από τα καλά που ξεπήδησαν εν μέσω της κρίσης στη χώρα μας και όσο δρουν με αυτές τις αρχές, κάποιοι θα τους δίνουμε τη δημοσιότητα που θέλουν (και τους αξίζει).

Πηγή : vice.com/gr

Shares 490

Σχόλια


Read more:
Close