Μενού

Φελισέτ: Η Ιστορία Της Πρώτης Γάτας Στο Διάστημα!

Shares 0

Φελισέτ: Η ιστορία της πρώτης από τις 14 γάτες που εκπαίδευσαν Γάλλοι επιστήμονες για πτήση στο διάστημα. Η Φελισέτ ζύγιζε μόλις 2,5 κιλά έχοντας περάσει σχεδόν όλη τη ζωή της περιπλανώμενη στους δρόμους της Πόλης του Φωτός.

 

Το έτος 1963, εν μέσω Ψυχρού Πολέμου, η Γαλλία προσπαθεί να εδραιώσει τη δική της θέση στο Διάστημα ανάμεσα σε πυρηνικές υπερδυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ και η Σοβιετική Ένωση.

Γάλλοι επιστήμονες πειραματίζονται την εκπαίδευση κατοικίδιων ζώων, όπως γάτες, γι’ αυτό το δύσκολο εγχείρημα.

Ανάμεσα σε έξι συνολικά γάτες, η Φελισέτ ήταν εκείνη που κέρδισε το ταξίδι στο διάστημα. Και τούτο γιατί είχε μια ιδιαίτερα ήρεμη προσωπικότητα και ήταν η μόνη που δεν έβαλε βάρος, εξαιτίας του προγράμματος εκπαίδευσης στο οποίο υποβλήθηκε.

«Η Φελισέτ ήταν η κατάλληλη γάτα γι’ αυτή τη δουλειά. Ήταν πολύ ήρεμη», είχε δηλώσει αργότερα ένα από τους επιστήμονες του γαλλικού διαστημικού προγράμματος CERMA.

Στις 18 Οκτωβρίου 1963, στη βάση Χαμαγκουίρ της Αλγερίας, η Φελισέτ τοποθετήθηκε μέσα στη διαστημική κάψουλα του πυραύλου Véronique AG1. Η εκτόξευση του πυραύλου με επιβάτη τη μικρή γατούλα πραγματοποιήθηκε στις 08:09 το πρωί ακριβώς.«Ο πύραυλος σκαρφάλωσε πολύ ψηλά, σχεδόν 157 χλμ», είπε ο επιστήμονας του CERMA. Δεκαπέντε λεπτά αργότερα, η διαστημική κάψουλα θα προσγειωνόταν εκ νέου στη Γη, με τη Φελισέτ να γίνεται δεκτή ως μια ηρωίδα της Γαλλίας.

Ωστόσο η δόξα της δεν διαρκούσε για πολύ. Λίγο αργότερα αφότου επέστρεψε στη Γη, οι επιστήμονες της έκαναν ευθανασία, ώστε να μελετήσουν τον εγκέφαλό της.

Από εκεί και πέρα, η εντυπωσιακή κληρονομιά της Φελισέτ άρχισε να ξεθωριάζει. Γιατί όμως; Γιατί η γάτα – ηρωίδα ξεχάστηκε, όταν άλλα ζώα, όπως η σκυλίτσα Λάικα της ΕΣΣΔ μνημονεύεται και τιμάται ακόμη και σήμερα;

«Πιστεύω ότι αυτό οφείλεται στο πώς διαδραματίστηκε η Ιστορία», δήλωσε ο ιστορικός του Διαστήματος, Ρόμπερτ Πέρλμαν, συντάκτης στον ιστότοπο collectSPACE.«Η προσπάθεια που οδήγησε στα ταξίδια του ανθρώπου στο Διάστημα και τη Σελήνη ήταν ένας διαρκής αγώνας. Ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ρωσία», πρόσθεσε.

Δεδομένου ότι η Γαλλία δεν πραγματοποίησε επίσημα διαστημικά ταξίδια από μόνη της – αργότερα συνεργάστηκε με άλλες χώρες στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος – τα πρώιμα επιτεύγματά της στον τομέα αυτό ωχριούσαν έναντι των αντίστοιχων των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Όμως, ως και οι Γάλλοι ξέχασαν την Φελισέτ. Όταν μια σειρά από γραμματόσημα κυκλοφόρησε προς τιμήν του διαστημικού ταξιδιού της, την ζωγράφισαν σαν τον γάτο καρτούν Φέλιξ, με αποτέλεσμα η ταυτότητά της να χαθεί.

Shares 0

Σχόλια


Read more:
Close