Μενού

Έτσι βλέπει ο σκύλος σου τον κόσμο | Video

Shares 43

Πώς βλέπει ο σκύλος σου τον κόσμο; Σίγουρα δεν μπορεί να δει όσα χρώματα βλέπεις εσύ, όμως, τι ακριβώς μπορεί να δει ο τετράποδος φίλος σου; Ο λόγος που ο σκύλος σου βλέπει διαφορετικά βρίσκεται στο μάτι. Στο ανθρώπινο μάτι υπάρχουν δέκτες φωτός που ονομάζονται κώνοι και ράβδοι. Οι κώνοι μας βοηθούν να διακρίνουμε τα χρώματα, ενώ οι ράβδοι μας βοηθούν να βλέπουμε στο αχνό φως.

Ο αριθμός των κώνων και των ράβδων είναι διαφορετικός για τους σκύλους!

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα σκυλιά έχουν λιγότερους υποδοχείς κώνων απ’ τους ανθρώπους,  πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούν να δουν τόσα χρώματα. Οι ανθρώπινοι κώνοι μπορούν ν’ ανιχνεύσουν 3 χρώματα: Κόκκινο, πράσινο και μπλε.

Απ’ την άλλη, ο σκύλος σου μπορεί να δει μόνο 2 χρώματα. Κανείς δεν είναι σίγουρος ποια είναι αυτά τα δύο χρώματα. Μερικοί ειδικοί πιστεύουν ότι θα μπορούσε να είναι μπλε και κίτρινο.

Η Alexandra Horowitz , συγγραφέας του βιβλίου “Being a Dog”, λέει ότι είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ακριβώς ποια χρώματα βλέπει ένα σκυλί, αλλά είναι πιθανώς να είναι παρόμοια μ’ αυτά που βλέπουμε το σούρουπο.

Μπορεί ο σκύλος σου να υστερεί σε κώνους, όμως, το μάτι του έχει περισσότερες ράβδους, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να δει πολύ καλύτερα τη νύχτα.

Τα σκυλιά έχουν επίσης ένα στρώμα από οφθαλμικό ιστό που οι άνθρωποι δεν έχουν. Ο ιστός ονομάζεται tapetum lucidum κι αντανακλά το φως στον αμφιβληστροειδή.

Αυτό ενισχύει ακόμα περισσότερο τη νυχτερινή όραση των σκύλων γι’ αυτό και τα μάτια τους λάμπουν στο σκοτάδι.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, καταρρίπτεται ο μύθος ότι ο σκύλος σου μπορεί να δει μόνο άσπρο και μαύρο!

ipop
Shares 43

Δείτε και αυτές τις Ειδήσεις

loading...

Σχόλια


Read more:
Close