Μενού

Ερωτεύονται τα σκυλιά; Οι επιστήμονες απαντούν!

Shares 25

Σκύλος σκυλιά έρωτας
Ο Pongo και η Perdita, η Λαίδη και ο Αλήτης είναι φανταστικά ζευγάρια σκύλων που ερωτεύτηκαν και αγαπήθηκαν πολύ.Πολλές φορές όμως έχουμε αναρωτηθεί αν ερωτεύονται τα σκυλιά. Κι αν ερωτεύονται το κάνουν όπως εμείς οι άνθρωποι;

Τα σκυλιά δείχνουν μεγάλη στοργή τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τα άλλα σκυλιά.  Δεν μπορούμε να διαβάσουμε το μυαλό των σκύλων (όσο κι αν θα το θέλαμε), ούτε μπορούμε να τα ρωτήσουμε πως νιώθουν αλλά οι μελετητές θεωρούν πως έχουν την απάντηση!

Όλα είναι θέμα χημικής αντίδρασης

Ενώ οι άνθρωποι περιγράφουν την αγάπη με αμέτρητους τρόπους, η επιστήμη τοποθετεί όλα αυτά τα συναισθήματα σε μια απλή χημική αντίδραση. Τόσο απλό.

Η ορμόνη ωκυτοκίνη είναι ο πραγματικός ένοχος για όλα αυτά τα ασαφή συναισθήματα που νιώθεις όταν είσαι με κάποιον που αγαπάς. Τα σκυλιά παράγουν επίσης ωκυτοκίνη.

«Με την ίδια νευρολογία και χημεία των ανθρώπων, μοιάζει λογικό να υποθέσουμε πως τα σκυλιά βιώνουν παρόμοια συναισθήματα με τα δικά μας», λένε οι επιστήμονες.

Σκύλος σκυλιά έρωτας

Ταυτόχρονα, οι ερευνητές θεωρούν πως τα σκυλιά έχουν περίπου τις ίδιες διανοητικές ικανότητες με ένα παιδί δύο χρονών. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο εγκέφαλος των σκυλιών είναι εντυπωσιακά παρόμοιος με αυτόν ενός μικρού παιδιού, όταν εξετάζει την τόσο τη νοητική όσο και τη συναισθηματική ικανότητα.

Θεωρητικά, αν ένα μικρό παιδί μπορεί να αγαπά έναν άλλο άνθρωπο, ένα σκυλί μπορεί ν’ αγαπά ένα άλλο σκυλί.
Ωστόσο, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι η συναισθηματική ανάπτυξη ποικίλλει από άτομο σε άτομο. Τα νήπια αγαπούν τους γονείς τους αλλά η συναισθηματική τους εμβέλεια δεν είναι ίδια με αυτήν των ενηλίκων. Το ίδιο ισχύει και για τα σκυλιά.

Σκύλος σκυλιά έρωτας

Η “σκυλίσια” αγάπη

Ενώ τα συναισθήματα ενός σκύλου μπορεί να μην ταιριάζουν αυστηρά με αυτό που νιώθει ένας άνθρωπος για έναν άλλο άνθρωπο, ωστόσο έχουν τη δική τους εκδοχή της αγάπης.

Είναι πιθανό να αγαπούν ένα άλλο σκυλί και η καλή τους συμπεριφορά και η στοργή αποτελούν τη μεγαλύτερη απόδειξη.

Τα σκυλιά μπορεί να μην βγαίνουν ραντεβού και να μην χρειάζονται χρόνο για να γνωριστούν (όπως ο Pongo και η Perdita) αλλά οι “γονείς” τους (δηλαδή εμείς) έχουμε να μοιραστούμε πολλές δικές τους ιστορίες αγάπης.

via GIPHY

Και μπορεί ο ορισμός της αγάπης ενός σκύλου να διαφέρει απ’ τον άνθρωπο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι σχέσεις τους είναι λιγότερο αξιολάτρευτες!

ipop.gr

Shares 25

Δείτε και αυτές τις Ειδήσεις

loading...

Σχόλια


Read more:
Close