Μενού

Έρευνα: Ο σκύλος μας είναι ο καλύτερος σύμμαχος!

Shares 187

Σκύλος έρευνα Οι σκύλοι αντιπαθούν τους ανθρώπους που συμπεριφέρονται άσχημα προς τους κηδεμόνες τους, ανακοίνωσαν ιάπωνες ερευνητές.

Μάλιστα αρνούνται και το φαγητό που τους προσφέρουν αυτά τα άτομα!

Τα αποτελέσματα της έρευνας αποκαλύπτουν ότι οι σκύλοι έχουν τη δυνατότητα να αξιολογήσουν έναν άνθρωπο με βάση την κοινωνική του συμπεριφορά, ένα χαρακτηριστικό που συναντάται σε ένα σχετικά μικρό αριθμό ειδών, περιλαμβανομένων των ανθρώπων και ορισμένων άλλων πρωτευόντων θηλαστικών.

Οι ερευνητές υπό τον Κάζουο Φουτζίτα, καθηγητή Συγκριτικής Ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του Κιότο, πραγματοποίησαν πείραμα σε τρεις ομάδες αποτελούμενες από 18 σκύλους, χρησιμοποιώντας την εναλλαγή ρόλων, στο πλαίσιο του οποίου οι κηδεμόνες τους έπρεπε να ανοίξουν ένα κουτί.

Και στις τρεις ομάδες, ο κηδεμόνας συνοδευόταν από δύο άτομα τα οποία δεν γνώριζε ο σκύλος του.

Στην πρώτη ομάδα, ο κηδεμόνας ζητούσε βοήθεια από ένα από τα άλλα άτομα, που αρνούνταν πεισματικά να βοηθήσει.

Στη δεύτερη ομάδα, ο κηδεμόνας ζητούσε και λάμβανε βοήθεια από ένα άτομο.

Και στις δύο ομάδες, το τρίτο πρόσωπο ήταν ουδέτερο: ούτε βοηθούσε, ούτε αρνούνταν να βοηθήσει.

Κανένα άτομο δεν ερχόταν σε επαφή με τον κηδεμόνα του σκύλου από την τρίτη ομάδα ελέγχου.

Αφού ο σκύλος παρακολουθούσε τη σκηνή ανοίγματος του κουτιού,
τα δύο άγνωστα σε αυτόν πρόσωπα που βρίσκονταν μέσα στο δωμάτιο του πρόσφεραν φαγητό.

Οι σκύλοι που είδαν να απορρίπτεται ο κηδεμόνας τους ήταν πιθανότερο να επιλέξουν φαγητό από τον ουδέτερο παρατηρητή και να αγνοήσουν την προσφορά από το άτομο που είχε αρνηθεί να βοηθήσει, εξήγησε ο Φουτζίτα.

Οι σκύλοι των οποίων οι κηδεμόνες έλαβαν βοήθεια και οι σκύλοι των οποίων οι κηδεμόνες δεν είχαν έρθει σε επαφή με κανένα άτομο, δεν έδειξαν κάποια προτίμηση στην αποδοχή φαγητού από τους αγνώστους.

«Διαπιστώσαμε για πρώτη φορά ότι οι σκύλοι προβαίνουν σε κοινωνική και συναισθηματική εκτίμηση ανθρώπων ανεξάρτητα από τα άμεσα ενδιαφέροντά τους», είπε ο Φουτζίτα.

Αν οι σκύλοι δρούσαν αποκλειστικά με βάση το συμφέρον τους, δεν θα υπήρχαν διαφορές μεταξύ των ομάδων κι ένας σχεδόν ίσος αριθμός σκύλων θα δεχόταν φαγητό από όλα τα άτομα.

«Αυτή η ικανότητα είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες στο χτίσιμο μίας κοινωνίας με έντονο το στοιχείο της συνεργασίας και η έρευνα αυτή δείχνει ότι οι σκύλοι μοιράζονται αυτή την ικανότητα με τους ανθρώπους».

Το χαρακτηριστικό αυτό συναντάται στα παιδιά από την ηλικία των τριών ετών περίπου, προκύπτει από την έρευνα.

Αξίζει να σημειωθεί, είπε ο Φουτζίτα, ότι δεν επιδεικνύουν αυτή τη συμπεριφορά όλα τα πρωτεύοντα θηλαστικά.

«Μία παρεμφερής μελέτη έχει δείξει ότι καφέ καπουτσίνοι (ένα είδος πιθήκου που συναντάται στη Νότια Αμερική) έχουν αυτή την ικανότητα, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οι χιμπατζήδες δείχνουν κάποια προτίμηση αν δεν υπάρχει κάποιο άμεσο όφελος για αυτούς», εξήγησε ο Φουτζίτα στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Τα αποτελέσματα της μελέτης θα δημοσιευτούν στην επιστημονική επιθεώρηση «Animal Behaviour» που θα κυκλοφορήσει αργότερα μέσα στον μήνα από τον εκδοτικό οίκο Elsevier, ο οποίος εδρεύει στο Άμστερνταμ.

nooz.gr

Shares 187

Σχόλια


Read more:
Close