Μενού

Οι επιστήμονες βρήκαν έναν πολύ απλό τρόπο για να κάνετε τη γάτα σας πιο χαρούμενη και υγιή

Shares 28

επιστήμονες Γάτα Πολλές γάτες περνούν τη ζωή τους σε κλειστούς χώρους, αλλά επειδή είναι φυσικοί θηρευτές, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από επιπλοκές όπως προβλήματα συμπεριφοράς ή και υγείας. Νέα έρευνα δείχνει ότι το παζλ της τροφής είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος να αποφευχθούν πολλά από τα παραπάνω.

Οι γάτες δεν απέχουν πολύ από τον εξελικτικό πρόγονό τους, την Αφρικανική αγριόγατα, κάτι που όμως κάνει την ζωή σε εσωτερικούς χώρους μια σοβαρή πρόκληση η οποία έχει συνδεθεί με προβλήματα υγείας στο ουροποιητικό σύστημα, παχυσαρκία, διαβήτη, και ενοχλητικές συμπεριφορές, όπως επιθετικότητα.

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο ερευνητικό Journal of Feline Medicine and Surgery, σημειώνονται τα οφέλη των παζλ-gadgets που αναγκάζουν τις γάτες να εργαστούν για την τροφή τους. Αυτοί οι γρίφοι είναι σημαντικοί καθώς ενεργοποιούν το φυσικό ένστικτο κυνηγού των αιλουροειδών. Σύμφωνα με την έρευνα, με τα παιχνίδια «αναζήτησης τροφής», οι γάτες είναι πιο δραστήριες, βιώνουν μειωμένα επίπεδα άγχους, και γίνονται λιγότερο απαιτητικές απέναντι στους ιδιοκτήτες τους.

Αρκετά τέτοια gadgets είναι σήμερα διαθέσιμα στην αγορά και όσοι τα έχουν χρησιμοποίησε έχουν αντιληφθεί το πόσο χρήσιμα είναι. Ωστόσο υπάρχουν και οι DIY επιλογές καθώς οι ερευνητές σημειώνουν πως ένα παζλ τροφής μπορεί να γίνει ακόμη και με τη χρήση μιας χάρτινης σακούλας.   Στη νέα μελέτη, περιγράφονται πάνω από 30 περιπτώσεις όπου οι γρίφοι αυτοί αποδείχτηκε να έχουν βοηθήσει γάτες με προβλήματα υγείας ή ανήσυχη συμπεριφορά. Οι συγγραφείς επισημαίνουν ότι οι γάτες έχουν κάποιες ατομικές προτιμήσεις όταν πρόκειται για γρίφους και οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να προσαρμόσουν την επιλογή του gadget ανάλογα με τη συμπεριφορά τους

lifo.gr

Shares 28

Σχόλια


Read more:
Close