Μενού

Επιληψία στους σκύλους: Όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Shares 75

Όπως και στον άνθρωπο, η επιληψία στα σκυλιά είναι μια διαταραχή του εγκεφάλου που προκαλεί ξαφνική εμπλοκή του ζώου. Μπορεί να προκληθεί από τραύματα στο κεφάλι ή όγκους του εγκεφάλου, αλλά συχνά δεν υπάρχει προφανής αιτία για την πάθηση. Στην περίπτωση αυτή χαρακτηρίζεται ως ιδιοπαθής επιληψία και συχνά να συνδέεται με τη γενετική. Η επιληψία θεωρείται ότι επηρεάζει περίπου τέσσερις στους 100 σκύλους και συνήθως εμφανίζεται σε ηλικίες μεταξύ ενός και πέντε ετών.

σκύλος επιληψία σκύλος ασθένειες Σκύλος σκύλοι επιληψία επιληψία στους σκύλος επιληψία

Αιτίες επιληψίας:

Τυπικά, η επιληψία έχει ταξινομηθεί είτε ως ιδιοπαθής (αγνώστου προέλευσης και θεωρείται ότι είναι γενετική) ή συμπτωματική. Από τι όμως προκαλείται;

 1. Διάφορες λοιμώξεις
 2. Υψηλά επίπεδα γλυκόζης (σακχαρώδης διαβήτης)
 3. Χαμηλά επίπεδα γλυκόζης (υπογλυκαιμία)
 4. Χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα (από καρδιακά προβλήματα ή δυσκολίες με την αναπνοή
 5. Όγκοι του εγκεφάλου
 6. Πυρετός
 7. Υπερθερμία
 8. Εγκεφαλική βλάβη που προκύπτει από τραύμα
 9. Κακή ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο
 10. Ορισμένα φάρμακα
 11. Χαμηλά επίπεδα ασβεστίου (αφορά κυρίως θηλυκά όταν θηλάζουν)

Συχνά, οι ιδιοκτήτες αναφέρουν ότι οι κρίσεις του σκύλου τους ξεκίνησαν παίζοντας μπάλα ή όταν τα παιδιά επέστρεψαν στο σπίτι από το σχολείο. Μερικά σκυλιά είναι γνωστό ότι παρουσιάζουν κρίσεις ενώ κοιμούνται.

σκύλος επιληψία σκύλος ασθένειες Σκύλος σκύλοι επιληψία επιληψία στους σκύλος επιληψία

Συμπτώματα επιληψίας

Κατά τη διάρκεια μιας επιληπτικής κρίσης, τα περισσότερα σκυλιά χάνουν την ισορροπία, καταρρέουν, χάνουν τις αισθήσεις τους, έχουν ακαμψία, μασούν έντονα, βγάζουν αφρούς από το στόμα, ουρούν, αφοδεύουν, έχουν σπασμούς, βγάζουν ήχους και κωπηλατούν τον αέρα με τα πόδια τους. Μπορεί να ενεργούν ζαλισμένα και αποπροσανατολισμένα λίγο πριν και μέχρι και μία μέρα μετά από μια επιληπτική κρίση. Όπωςόλες οι διαταραχές, έτσι και αυτή έχει της δικές της φάσεις που καλά είναι να διαβάσετε ώστε να μπορείτε να αναγνωρίζετε:

Πρόδρομη φάση: Η φάση πριν την κρίση προκαλεί αλλαγές στη συμπεριφορά Το σκυλί σας μπορεί να φαίνεται ανήσυχο, να κάνει ρυθμικό βάδισμα, να αναζητά προσοχή, σιελόρροια, κλαψούρισμα ή να κρύβεται.

Διάρκεια: Λίγα λεπτά έως κάποιες ώρες.

Επιληπτική περίοδος: Αυτή είναι η πραγματική κρίση. Το σκυλί σας μπορεί να φαίνεται διεγερμένο, να κάνει εμετό, να έχει σιελόρροια, να τρέχει σε κύκλους, να καταρρεύσει και να έχει ασυντόνιστη μυϊκή δραστηριότητα.

Διάρκεια: Λιγότερο από 5 λεπτά.

Φάση μετά την κρίση: Το σκυλί σας μπορεί να μην προσανατολίζεται, να είναι ασυντόνιστο και μερικές εμφανίζει προσωρινή τύφλωση

Διάρκεια: Αρκετά λεπτά έως κάποιες ημέρες.

σκύλος επιληψία σκύλος ασθένειες Σκύλος σκύλοι επιληψία επιληψία στους σκύλος επιληψία

Πρόληψη

Τα σκυλιά που υποφέρουν από επιληπτικές κρίσεις άγνωστης προέλευσης δεν πρέπει να αναπαράγονται λόγω της πιθανότητας γενετικής συνιστώσας της ιδιοπαθούς επιληψίας. Τα μη στειρωμένα θηλυκά με επιληψία θα πρέπει να στειρώνονται, αφού ο οίστρος θεωρείται ότι αυξάνει την επιληπτική δραστηριότητα, την επιληπτική δύναμη και / ή τη συχνότητα. Οι σκύλοι που έχουν διαγνωστεί με επιληψία δεν πρέπει να τους επιτρέπεται η κολύμβηση, καθώς μια κρίση κατά τη διάρκεια της κολύμβησης μπορεί να οδηγήσει σε πνιγμό και θάνατο. Η απότομη διακοπή (ή μια δόση που έχει παραλειφθεί) των από του στόματος επιληπτικά φάρμακα μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση πρόσθετων κρίσεων.

Τι πρέπει να κάνω εάν ο σκύλος μου έχει μια κρίση;

 1. Διατηρήστε την ψυχραιμία σας.
 2. Μην βάζετε το χέρι σας στο στόμα του σκύλου σας  μπορεί να σας δαγκώσει. (Αντίθετα με τη δημοφιλή πεποίθηση, ένας σκύλος δεν θα καταπιεί τη γλώσσα του)
 3. Για την αποφυγή τραυματισμού του σκύλου σας, αφαιρέστε από κοντά του αιχμηρά ή σκληρά αντικείμενα
 4. Αν ο σκύλος είναι σε έναν καναπέ ή στο κρεβάτι σας, κατεβάστε τον στο πάτωμα, αν μπορεί να γίνει με ασφάλεια. Έτσι θα αποφύγετε τυχόν τραυματισμό από πτώση.
 5. Απομακρύνετε τα παιδιά και άλλα κατοικίδια ζώα από την περιοχή.
 6. Παρατηρήστε το σκυλί σας προσεκτικά. Καλέστε τον κτηνίατρό σας εάν η κρίση διαρκέσει περισσότερο από 3 λεπτά ή αν ο σκύλος σας έχει τη μια κρίση μετά την άλλη. Σοβαρές και μακράς διάρκειας επιληπτικές κρίσεις είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση και μπορεί να αποβούν μοιραίες

σκύλος επιληψία σκύλος ασθένειες Σκύλος σκύλοι επιληψία επιληψία στους σκύλος επιληψία

Πηγή: petwave.com και peteducation.com

πηγή: olapet.gr

Shares 75

Σχόλια


Read more:
Close