Μενού

Εντόπισε περίεργο σμήνος στον ωκεανό και άρχισε να το καταγράφει

Shares 20

Υπάρχουν λίγα πράγματα τόσο απέραντα και μυστηριώδη όσο οι ωκεανοί της Γης.

Αν και γνωρίζουμε ότι οι ωκεανοί είναι ο τόπος όπου η περισσότερη ζωή εξελίχθηκε και άνθισε, ισχύει ότι γνωρίζουμε περισσότερα για την επιφάνεια του φεγγαριού από ό, τι για αυτό που βρίσκεται στο βυθό της θάλασσας. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι κατοικούνται από μια πληθώρα ζώων. Ανάμεσά τους είναι η μοβούλη -γνωστές και ως «σαλάχι του διάβολου».

Ακόμα, η μοβούλη έχει μια σημαντική διαφορά από τα άλλα θαλασσινά-μπορεί να πετάξει.

ψάρια μοβούλη θάλασσα εντόπισε περίεργο σμήνος

youtube

Δεν γνωρίζουμε πολλά για τη μοβούλη.

Αυτό που μπορεί να παρατηρηθεί είναι ότι είναι τεσσάρων και μισό έως έξι πόδια και φαίνονται να μοιάζουν με τις περισσότερες στο είδος τους. Ταξιδεύουν σε τεράστιες αγέλες όταν σχεδιάζουν να τραφούν και μπορούν να εντοπιστούν όταν βγαίνουν πάνω από το νερό. Αυτή η συμπεριφορά ονομάζεται συνήθως «παραβίαση», και μπορεί επίσης να παρατηρηθεί σε μεγαλύτερα ζώα, όπως τα δελφίνια και οι φάλαινες όταν έρχονται στην επιφάνεια για τον αέρα.

Ακόμα, ο λόγος που οφείλεται η «πτήση» της mobula είναι ανεξήγητος.

ψάρια μοβούλη θάλασσα εντόπισε περίεργο σμήνος

youtube

Μια από τις θεωρίες είναι τελείως πρακτική.

Όταν τα mobulas πηγαίνουν να φάνε, ρουφούν το νερό- σε αντίθεση με τις φάλαινες. Ακόμα, αυτά τα μικρά πλάσματα της θάλασσας είναι μερικές φορές δύσκολο να τα πιάσουν. Σύμφωνα με ορισμένους επιστήμονες, οι mobulas μπορεί να έχουν ανακαλύψει έναν τρόπο να συνεργαστούν για να τους κυνηγήσουν. Έχοντας μερικές από τις ακτίνες στην εξωτερική άκρη τους πηδούν στον αέρα.

ψάρια μοβούλη θάλασσα εντόπισε περίεργο σμήνος

youtube

Άλλοι έχουν προτείνει ότι η περίεργη συγκέντρωση σχετίζεται με το ζευγάρωμα.

Σύμφωνα με το BBC One, οι αρσενικές mobula μπορούν να πηδήξουν έξω από το νερό σε μια προσπάθεια να εντυπωσιάσουν άλλα θηλυκά. Επειδή οι ακτίνες ταξιδεύουν συχνά σε τόσο μεγάλες ομάδες, μπορεί να είναι δύσκολο να ξεχωρίσουν από το πλήθος. Για να κάνουν περισσότερο από ένα άλμα-κυριολεκτικά- οι mobulas ίπτανται έξω στον αέρα και να προσγειώνονται κάτω, ώστε να γίνει αισθητό από τους άλλους στην ομάδα. Αρκετά ενδιαφέρον, ε;

ψάρια μοβούλη θάλασσα εντόπισε περίεργο σμήνος

Δυστυχώς, μερικές από τις συμπεριφορές τους θέτουν σε κίνδυνο.

Αν και η έξοδος από το νερό είναι επικίνδυνη για οποιοδήποτε θαλάσσιο πλάσμα, τα mobulas αντιμετωπίζουν και άλλους κινδύνους λόγω του τρόπου με τον οποίο συγκεντρώνονται στο νερό. Όπως και οι ίδιοι κυνηγούν τα κριλ, τα εμπορικά αλιευτικά πλοία επίσης κυνηγούν άλλα ψάρια. Παρόλο που δεν βρίσκονται σήμερα σε σοβαρό κίνδυνο, τυχόν ατυχήματα, όπου οι ακτίνες τραβήχτηκαν αντί για το ψάρι, θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στον τοπικό πληθυσμό τους.

ψάρια μοβούλη θάλασσα εντόπισε περίεργο σμήνος

flickr

Εξάλλου η μοβούλη είναι η υπενθύμιση του πόσο υπέροχο είναι ο πλανήτης μας !

Δεδομένου ότι γνωρίζουμε λίγα για τους ωκεανούς πολλά από τα κίνητρα της μοβούλης παραμένουν ένα μυστήριο. Παρ” όλα αυτά είναι άξια προσοχής και η ομορφιά τους δεν περνά απαρατήρητη. Ποιός να ήξερε πως οι mobulas μοιάζουν περισσότερα με πτηνά παρά με ψάρια ;

BBCOne, world of animals

πηγή shareably

Shares 20

Σχόλια


Read more:
Close