Μενού

Ελέφαντας: Ένα αξιοθαύμαστο ζώο (video)

Shares 181

ελέφαντας Το μεγαλύτερο χερσαίο θηλαστικό ζώο της Γης είναι ο ελέφαντας. Σύμβολο σοφίας στην ασιατική κουλτούρα, οι ελέφαντες φημίζονται για τη μνήμη και τη νοημοσύνη τους. Το επίπεδο νοημοσύνης τους είναι συγκρίσιμο με αυτό των δελφινιών και των πρωτευόντων θηλαστικών. Ο Αριστοτέλης είχε κάποτε πει ότι ο ελέφαντας είναι το θηρίο που ξεπερνά όλα τα άλλα σε πνεύμα και μυαλό.

Φωτογραφία Danielle Mussman

ελέφαντας
Η μάζα του εγκεφάλου του ελέφαντα είναι λίγο πάνω από τα 5 κιλά, μεγαλύτερη από οποιουδήποτε άλλου χερσαίου ζώου. Ποικιλία συμπεριφορών, που βασίζονται στη νοημοσύνη, έχουν αποδοθεί στον ελέφαντα.

Ο ελέφαντας θρηνεί, είναι αλτρουιστής, συμπονεί, γελάει, θυμώνει, έχει αυτογνωσία, είναι καλλιτέχνης, παίζει, χρησιμοποιεί εργαλεία.

ελέφαντας

Φωτογραφία Mat Hayward

Ο εγκέφαλος του ελέφαντα μοιάζει με αυτόν του ανθρώπου όσον αφορά στη δομή και την πολυπλοκότητα. Ο Ασιατικός ελέφαντας είναι ένα από τα εννέα είδη που περνούν το τεστ του καθρέφτη. Το τεστ αυτό εξετάζει εάν ένα ζώο αναγνωρίζει την αντανάκλασή του ως εικόνα του εαυτού του.

Εκτός από τον άνθρωπο, όλοι οι μεγάλοι πίθηκοι (ουρακοτάγκοι, γορίλες, χιμπαντζήδες), τα ρινοδέλφινα, οι ευρωπαϊκές κίσσες και οι όρκες περνούν αυτό το τεστ.

ελέφαντας

Φωτογραφία Michael Nichols

Οι ελέφαντες «τραγουδούν» ακριβώς όπως και οι άνθρωποι. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας έρευνας, που έδειξε ότι οι ελέφαντες «τραγουδούν», αλλά σε τόση χαμηλή συχνότητα που δεν μπορούμε να τους ακούσουμε. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι ελέφαντες χρησιμοποιούν υπερήχους, χαμηλής συχνότητας, για να κρατούν το κοπάδι ενωμένο.

Επίσης χρησιμοποιούνται από τα αρσενικά για να βρουν ταίρι. Μπορούν έτσι να επικοινωνούν σε απόσταση έως και 6 μιλίων. Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι το τραγούδι των ελεφάντων παράγεται με τον ίδιο τρόπο, όπως και του ανθρώπου.

ελέφαντας

Φωτογραφία safari-partners

Οι ελέφαντες είναι ευαίσθητα ζώα. Αν ένα μικρό στην αγέλη έχει ανάγκη, όλη η ομάδα προσπαθεί να το βοηθήσει και το χαϊδεύουν με την προβοσκίδα τους. Εκπληκτική είναι και η συμπεριφορά που επιδεικνύουν οι θηλυκοί ελέφαντες σε μικρά ελεφαντάκια άλλων μητέρων. Τα φροντίζουν και τα προστατεύουν ακριβώς όπως και τα δικά τους. Η συμπεριφορά αυτή είναι γνωστή ως allomothering.

Ακόμα και νεαρές ελεφαντίνες, που δεν έχουν γίνει ακόμα μητέρες φροντίζουν τα μικρά άλλων αποκτώντας έτσι πολύτιμη εμπειρία, μέχρι να έρθει η σειρά τους να αποκτήσουν τα δικά τους μικρά.

ελέφαντας

Φωτογραφία Michael Nichols

Οι ελέφαντες χαίρονται. Μερικές από τις περιπτώσεις στις οποίες δείχνουν ολοφάνερα τη χαρά τους είναι όταν χαιρετούν ένα φίλο (ακόμα και άνθρωπο) ή μέλος της οικογένειάς τους, στη γέννηση ενός μικρού, όταν παίζουν.

Είναι πολύ κοινωνικά ζώα. Συχνά αγγίζουν και χαϊδεύουν ο ένας τον άλλο με τις προβοσκίδες τους.

ελέφαντας

Φωτογραφία Gorgo

Οι ελέφαντες είναι τα μόνα ζώα, εκτός από τον άνθρωπο, που έχουν τελετές για τον θάνατο.

Αν ένας ελέφαντας αρρωστήσει τα μέλη της αγέλης του φέρνουν φαγητό και προσπαθούν να τον βοηθήσουν. Αν πεθάνει, θα προσπαθήσουν να τον επαναφέρουν δίνοντάς του φαγητό και νερό για λίγο διάστημα.

Από την στιγμή που η αγέλη θα καταλάβει ότι ένας από αυτούς είναι νεκρός, θα επικρατήσει ησυχία. Σκάβουν ένα ρηχό τάφο και σκεπάζουν το νεκρό σώμα με χώμα και κλαδιά. Παραμένουν δε στο σημείο αρκετές μέρες μετά. Θρηνούν για το χαμό του μέλους της ομάδας τους. Μάλιστα, υπάρχουν αναφορές για ελέφαντες που δακρύζουν.

ελέφαντας

Φωτογραφία Michael Nichols

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2005, οι ελέφαντες συμπεριφέρονται σαν τους ανθρώπους και χαϊδεύουν με τις προβοσκίδες τους τα κόκαλα και τους χαυλιόδοντες όταν βρουν ένα νεκρό άτομο του είδους τους. Έχουν καταγραφεί μάλιστα περιπτώσεις που ελέφαντες διέσχισαν μεγάλες αποστάσεις για να αγγίξουν με την προβοσκίδα το άψυχο σώμα κάποιου μέλους της αγέλης τους.

ελέφαντας

Φωτογραφία safari-partners

Οι ελέφαντες είναι μοναδικά και αξιοθαύμαστα ζώα! Δεν είναι οι εντυπωσιακές διαστάσεις τους, αλλά η νοημοσύνη και τα αισθήματά τους που τα κάνουν ξεχωριστά μέσα σε όλο το ζωικό βασίλειο. Είναι ένα θαύμα της φύσης που πρέπει να προστατευθεί!

ελέφαντας

Φωτογραφία Susan McConnell

Η διάσωση ενός μικρού ελέφαντα

Είναι γνωστό και έχει αποδειχτεί πολλές φορές ότι οι ελέφαντες είναι έξυπνα, ευγενικά ζώα και μπορούν να συνεργάζονται μεταξύ τους .
Στο βίντεο που θα δείτε, θα διαπιστώσετε γιατί τα ζώα αυτά είναι αξιοθαύμαστα. Όταν ένα μικρό ελεφαντάκι έπεσε σε ένα λάκκο με νερό και κινδύνευε να πνιγεί, όλοι οι μεγαλύτεροι κινητοποιήθηκαν για να το σώσουν.


πηγή

Shares 181

Σχόλια


Read more:
Close