Μενού

Εγκεφαλικό στον σκύλο και στην γάτα

Shares 67

Σκύλος εγκεφαλικό Γάτα Μέχρι πρόσφατα πιστεύαμε πως οι γάτες και οι σκύλοι δεν παθαίνουν εγκεφαλικά επεισόδια. Η Δρ. Τερέζα E. Πανκόττο, κλινικός βοηθός καθηγητή στην Κτηνιατρική Σχολή των Πολιτειακών Πανεπιστημίων του Μέριλαντ και της Βιρτζίνια, σε παρουσίασή της στην Δυτική Κτηνιατρική Διάσκεψη, μίλησε για τα εγκεφαλικά στα κατοικίδια.

Όπως και στους ανθρώπους το εγκεφαλικό επεισόδιο στα κατοικίδια είναι η ραγδαία ανάπτυξη της απώλεια της λειτουργίας του εγκεφάλου λόγω της διαταραχής της παροχής αίματος προς τον εγκέφαλο.

Η αιτία μπορεί να είναι: α) θρόμβωση ή εμβολή σε κάποιο αγγείο (ισχαιμικό εγκεφαλικό) κατά την οποία η περιοχή του εγκεφάλου που αιματώνεται από αυτό το αγγείο δεν λαμβάνει οξυγόνο και γλυκόζη και διαταράσσεται η λειτουργία της, β) αιμορραγία κάποιου αγγείου (αιμορραγικό εγκεφαλικό) κατά την οποία τα κύτταρα πεθαίνουν από την τοξικότητα της αιμοσφαιρίνης που διαχέεται σε αυτά. Τα αιμορραγικά εγκεφαλικά είναι πιο σπάνια στα κατοικίδια από ότι τα ισχαιμικά.

Τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την τοποθεσία και τη σοβαρότητα του περιστατικού. “Τα συμπτώματα μπορεί να είναι από αρκετά ασαφή όπως κλίση της κεφαλής και αναγκαστικές κυκλικές κινήσεις μέχρι δυσκολία στο περπάτημα και επιληπτικές κρίσεις”, λέει με την Δρ. Παρκόττο. Τα μη παθογνωμονικά σημάδια, ακόμα και αν είναι αιφνίδια, είναι που καθιστούν την διάγνωση των εγκεφαλικών δύσκολη.

Υπάρχουν περιπτώσεις που το ζώο περνάει ένα παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο χωρίς μόνιμη εγκεφαλική βλάβη, κατά το οποίο παρουσιάζει συμπτώματα εγκεφαλικού, αλλά επανέρχεται σε λιγότερο από 24 ώρες.

Η διάγνωση εγκεφαλικού στα κατοικίδια γίνεται με μαγνητική ή αξονική τομογραφία. Για να προσδιοριστεί η αιτία χρειάζονται περαιτέρω εξετάσεις όπως αιματολογικές, ακτινογραφίες και υπέρηχος. Η κυριότερη αιτία ισχαιμικών εγκεφαλικών στους σκύλους είναι η νόσος του Κάσινγκ, ο υποθυρεοειδισμός, η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και η υψηλή πίεση.

Για την θεραπεία χρειάζεται η σταθεροποίηση του ζώου με υποστηρικτική αγωγή όπως οξυγόνο και ορός. Κατόπιν μπορεί να ξεκινήσει κατάλληλη θεραπεία της υποκείμενης αιτίας.

“Η πρόγνωση εξαρτάται από τη σοβαρότητα του περιστατικού”, καταλήγει η Δρ. Πανκόττο. “Πολλά κατοικίδια ανακάμπτουν με υποστηρικτική φροντίδα και φυσιοθεραπεία, τουλάχιστον εν μέρει”.

Πηγή: ktiniatros.wordpress.com

Shares 67

Σχόλια


Read more:
Close