Μενού

Ευθανασία: Πότε είναι η σωστή στιγμή να γίνει;

Shares 13

ευθανασία Το να αποχαιρετήσεις το αγαπημένο σου ζώο για πάντα δεν είναι εύκολο. Ειδικά όταν καλείσαι να πάρεις την απόφαση της ευθανασίας.

Τι γίνεται όμως όταν ένα ζώο δεν μπορεί να ζήσει σωστά, δεν μπορεί να περπατήσει ή να φάει;

Όταν σε κοιτά με μάτια γεμάτα πόνο και υποφέρει κάθε μέρα που περνάει, χωρίς να υπάρχει ελπίδα θεραπείας;

Η δύσκολη απόφαση της ευθανασίας του αγαπημένου μας τετράποδου χρειάζεται καλή σκέψη και πάντα με τη συμβουλή του κτηνιάτρου που παρακολουθεί το ζώο μας.

Σύμφωνα με τον κτηνίατρο-διευθυντή της φιλοζωϊκής της Νέας Υόρκης, κάποια σκυλιά ή γάτες δεν δείχνουν καθόλου σημάδια πόνου.

Ειδικά, οι γάτες δεςν δείχνουν να πονάνε, παρά μόνο αν είναι στα τελευταία στάδια της ασθένειάς. Μειωμένη όρεξη, ναυτία, εμετός, απώλεια βάρους, όγκοι και αδυναμία θεωρούνται σημάδια του τέλους.

Φυσικά η ευθανασία δεν γίνεται σε ζώο αν δεν είναι πραγματικά πολύ άρρωστο και χωρίς ελπίδα θεραπείας.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει αναλογιστείτε σχετικά με την ευθανασία είναι οτι πρέπει να σκεφτείτε για το ζώο σας και όχι για τον εαυτό σας. Δηλαδή, πρέπει να σκεφτείτε την ποιότητα ζωής του ζώου σας και όχι αν το θέλετε εγωϊστικά, εκεί, δίπλα σας, να υπάρχει. Εκείνα υποφέρουν και πονάνε. Αυτό να θυμάστε.

Επίσης, καλό είναι να μην αφήσετε το ζώο να πεθάνει στο σπίτι σας γιατί μετά θα θυμάστε συνεχώς και καθημερινά το θέαμα. Ωστόσο, υπάρχει και διαφορετική άποψη, ότι είναι καλύτερα στο σπίτι, που νιώθει άνετα.

Τέλος, όταν το ζώο σας είναι ηλικιωμένο, πρέπει να σκεφτείτε την ευθανασία μόνο όταν χρειαστεί, ως λύση να φύγουν με αξιοπρέπεια, με το σωστό τρόπο, εφόσον ο κτηνίατρος το κρίνει κατάλληλο αν έχει ανίατη ασθένεια και δεν ζει καλά.

πηγή

loading...
Shares 13

Σχόλια


Read more:
Close