Μενού

Έχουν οι αράχνες υπερδυνάμεις;

Shares 18

υπερδύναμη αράχνη αράχνες Σε σύγκριση με τους ανθρώπους, οι αράχνες είναι ικανές για μερικά εντυπωσιακά κατορθώματα, στους τομείς της ταχύτητας, της δύναμης και της αλτικότητας.

Μπορεί να μην είναι το πιο δημοφιλές είδος του ζωικού βασιλείου, αλλά αν παρατηρήσει κανείς πιο προσεκτικά τι μπορούν να κάνουν, αντιλαμβάνεται ότι είναι, πραγματικά, αξιοπρόσεκτες.

Αρχικά, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι υπάρχουν δύο κύριες κατηγορίες αραχνών: αυτές που υφαίνουν ιστούς και οι κυνηγοί.

υπερδύναμη αράχνη αράχνες
Δεν μοιάζει με υπερήρωα, αλλά μην την κρίνετε βιαστικά

Οι πρώτες είναι, γενικά, πιο αργές και βασίζονται στις ικανότητες τους στην… υφαντουργία, για να συλλαμβάνουν τη λεία τους, την οποία περιμένουν υπομονετικά, παραμονεύοντας στις σκιές.

Οι δεύτερες, από την άλλη, είναι -κατά κανόνα- πιο γρήγορες, βασιζόμενες στην ταχύτητα και την καλύτερη όρασή τους, ώστε να εντοπίζουν τα θηράματά τους και να τα συλλαμβάνουν.

Ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκουν, οι αράχνες έχουν αναπτύξει κάποιες ικανότητες που κάνουν, ας το θέσουμε απλά, τη ζωή τους λίγο πιο εύκολη.

Διαβάζοντας τα παραπάνω, εύλογα, θα αναρωτιέστε πού είναι το εντυπωσιακό σε όλα αυτά, και από πού προκύπτει ο τίτλος περί… υπερδυνάμεων.

Ας ρίξουμε μία πιο προσεκτική ματιά. Έχουμε και λέμε:

  • Ταχύτητα: Αν μία αράχνη μεγεθύνονταν σε ανθρώπινες διαστάσεις, διατηρούσε τις ικανότητες που έχει στη φυσιολογική της μορφή, και “κατέβαινε” στους Ολυμπιακούς αγώνες, μάλλον θα ανάγκαζε τον ίδιο τον Usain Bolt να κρεμάσει τα παπούτσια του. Γιατί; Επειδή οι καλύτερες αράχνες δρομείς καλύπτουν, σε ένα δευτερόλεπτο, απόσταση που φτάνει 70 φορές το μήκος τους. Είναι, δηλαδή, 10 φορές πιο γρήγορες, σε σύγκριση με τον γρηγορότερο άνθρωπο στον κόσμo!
  • Δύναμη: Αν κρεμούσαμε έναν άνθρωπο ανάποδα από το ταβάνι και του ζητούσαμε, σε αυτή τη στάση, να σηκώσει όσο περισσότερο βάρος μπορεί, πόσα κιλά θα σήκωνε; Σίγουρα, όχι όσα μπορεί να σηκώσει -σε αναλογία, πάντα- μία αράχνη. Εκτός αν μπορούσε να σηκώσει, κρεμάμενος, ένα διώροφο λεωφορείο. Γιατί, κάπου τόσο είναι το βάρος ενός μέσου ανθρώπου πολλαπλασιασμένο επί 170 φορές. Ναι, οι αράχνες σηκώνουν 170 φορές το βάρος τους, ενόσω βρίσκονται κρεμασμένες ανάποδα!
  • Αλτικότητα: Αν ένας άνθρωπος, ύψους 1,75 μέτρων, μπορούσε να πηδήξει με ένα άλμα όσο μακριά μπορεί μία αράχνη εξπέρ στα άλματα, τότε θα μπορούσε να καλύψει απόσταση ίση με 87,5 μέτρα! Βλέπετε, οι αράχνες που έχουν εξειδικευτεί στα άλματα, καλύπτουν με ένα και μόνο άλμα, 50 φορές το μήκος του σώματός τους.

Λοιπόν, ρωτάμε ξανά: έχουν οι αράχνες υπερδυνάμεις; Η απάντηση είναι και ναι και όχι. Γιατί, άλλωστε, τα πάντα είναι σχετικά. Αλλά, βλέποντας τα πράγματα υπό την παραπάνω οπτική, δεν μπορούμε παρά να μένουμε εντυπωσιασμένοι.

Πηγή: BBC, pathfinder.gr

Shares 18

Σχόλια


Read more:
Close