Μενού

Έχω μωρό ή παιδί, μπορώ να πάρω σκύλο;

Shares 170

Σκύλος παιδί μωρό του Λάζαρου Καρανάσιου, κτηνίατρου

Έχω μωρό ή παιδί, μπορώ να πάρω σκύλο;
Αναμφίβολα, η απόκτηση ενός σκύλου δεν πρέπει να αποτελεί βεβιασμένη κίνηση αλλά αποτέλεσμα ώριμης σκέψης και απόφασης. Καλό θα ήταν να γνωρίζουν οι μελλοντικοί ιδιοκτήτες πως ο σκύλος έχει αρκετές ανάγκες, και δεν μπορούμε να το παραμελούμε. Πρέπει, λοιπόν, να αφιερώνουμε χρόνο από την καθημερινότητά μας για να το βγάζουμε βόλτα, να το φροντίζουμε και να ακολουθούμε όλους τους κανόνες υγιεινής. Επιπλέον, πρέπει να επισκεπτόμαστε τακτικά τον κτηνίατρο, είτε ο σκύλος είναι απόλυτα υγιής και πρέπει απλώς να του κάνουμε τα τυπικά τσεκάπ, είτε είναι άρρωστος, για την έγκαιρη διάγνωση και αποτελεσματική θεραπεία. Συνεπώς ο νεοφερμένος σκύλος απαιτεί αρκετό χρόνο, έχει ανάγκη από πολλή αγάπη και στοργή, είναι δέσμευση και βέβαια αποτελεί επιπλέον έξοδο.
Σκύλος αντί για παιδί
Πολλά ζευγάρια, που για κάποιους λόγους δεν είναι έτοιμα να αποκτήσουν παιδί, προβαίνουν στην αγορά σκύλου. Είναι μια επιλογή η οποία προετοιμάζει, θα λέγαμε, το ζευγάρι για τον ερχομό ενός παιδιού. Αυτό συνδέεται άμεσα με το ότι ξαφνικά το ζευγάρι αρχίζει να έχει υποχρεώσεις απέναντι στο σκύλο. Έτσι αναγκάζονται να γίνουν πιο υπεύθυνοι και ταυτόχρονα μαθαίνουν πώς να διευθετούν τα προβλήματα και να κατανέμουν το χρόνο τους.
Αν αποκτήσετε σκύλο πριν από το παιδί
Έχουμε πάντα υπόψη μας πως ο ερχομός ενός παιδιού δεν θα πρέπει να σταθεί εμπόδιο στην παράλληλη συμβίωση με το σκύλο, και αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί, πολλές φορές, ένα παιδί είναι η αιτία που ο σκύλος χαρίζεται αλλού ή, στη χειρότερη των περιπτώσεων, εγκαταλείπεται στο δρόμο. Προβλήματα όπως τρίχες στο σπίτι, γαύγισμα και πιθανή νευρικότητα του σκύλου δεν θα πρέπει να σταθούν εμπόδιο αλλά με προσπάθεια να επιλυθούν.
Αν αποκτήσετε σκύλο μετά το παιδί
Υπάρχουν όμως και οικογένειες οι οποίες αποφασίζουν να αποκτήσουν ένα σκύλο έχοντας ήδη παιδιά. Αναλογιζόμενοι εκ νέου τις ευθύνες ενός σκύλου, σπουδαίο ρόλο διαδραματίζει η ηλικία των παιδιών. Έτσι, όταν πρόκειται για πολύ μικρά παιδιά, οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι η απόκτηση ενός κουταβιού ισοδυναμεί με ένα επιπλέον μέλος στην οικογένεια του οποίου τη φροντίδα και περιποίηση θα αναλάβουν εξ ολοκλήρου εκείνοι. Αντιθέτως, μεγαλύτερα παιδιά σίγουρα μπορούν, με τη σωστή καθοδήγηση από τους γονείς τους, να συμβάλουν καθοριστικά στην ομαλή συνύπαρξη όλων.
Τα θετικά στοιχεία
Η απόκτηση ενός σκύλου και η συμβίωση με παιδιά συντελεί σύμφωνα με μελέτες στην αποφυγή διάφορων αλλεργιών, μιας και το παιδί έρχεται νωρίς σε επαφή με τέτοιου είδους αλλεργιογόνα, και έτσι ευαισθητοποιείται ο οργανισμός τους, θωρακίζεται με τα κατάλληλα αντισώματα και αποκτά ανόσια.
Παράλληλα, το παιδί από μικρό αρχίζει να συνειδητοποιεί πως κάτι το οποίο του αρέσει και διασκεδάζει μαζί του δεν είναι ένα απλό παιχνίδι που παίζει στην αρχή και μετά το παρατάει, αλλά το προσέχει και το φροντίζει διαρκώς. Έτσι καλλιεργούνται συναισθήματα αγάπης, στοργής, ωριμότητας και υπευθυνότητας.
Και οι υποχρεώσεις
Είτε υπάρχουν παιδιά στην οικογένεια είτε όχι, ο σκύλος πρέπει να επισκέπτεται συχνά τον κτηνίατρο για την τυπική κλινική του εξέταση, να τηρείται το ετήσιο πρόγραμμα εμβολίων και σαφώς να επαναλαμβάνονται μέτρα σωστής αποπαρασίτωσης. Το τελευταίο που αφορά τόσο εξωπαράσιτα (ψύλλοι, τσιμπούρια, σκνίπα) όσο και ενδοπαράσιτα (εντερικά παράσιτα) χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Αυτά τα παράσιτα σπάνια δημιουργούν προβλήματα στο κατοικίδιο, και είναι δύσκολο να δείτε τα σημάδια της μόλυνσης. Ακόμη και ζώα που φαίνονται ότι είναι σε πολύ καλή κατάσταση συχνά έχουν σκουλήκια. Μερικές φορές, όμως, παράσιτα όπως σκουλήκια ταινίας μεταδίδουν στον άνθρωπο ασθένειες γνωστές ως ανθρωποζωονόσους απειλώντας την υγεία του. Πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι το ζώο μας παρακολουθείται αλλά κάνει και σωστή θεραπεία, η οποία επιβάλλεται να γίνεται πιο τακτικά από το προκαθορισμένο, όταν έχουμε πολύ μικρά παιδιά, για προληπτικούς λόγους.
tanea.gr
Shares 170

Σχόλια


Read more:
Close