Μενού

Η δύσκολη στιγμή της απώλειας… Τι πρέπει να πούμε στο παιδί μας αν πεθάνει το κατοικίδιο

Shares 29

παιδιά κατοικίδιο κατοικίδια θάνατος απώλεια Οι μικροί τετράποδοι φίλοι είναι ιδανική συντροφιά τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες.

Δυστυχώς όμως η διάρκεια ζωής τους είναι σύντομη και τα παιδιά συχνά περνούν την επώδυνη δοκιμασία, του να χάσουν το αγαπημένο τους κατοικίδιο. Ο κ. Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής (www.mandou.gr), τονίζει ότι αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει να σταθεί εμπόδιο στην απόφαση των γονιών να αγοράσουν κάποιο ζωάκι στο παιδί τους. Ο θάνατος αποτελεί μέρος της ζωής και ακόμη και τα μικρά παιδιά έχουν μια ιδέα για το τι είναι.

 

Πώς να προετοιμάσετε το παιδί σας για το αναπόφευκτο
Είναι καλό προτού αγοράσετε ένα κατοικίδιο στο παιδί σας να του έχετε μιλήσει για τον ενδεχόμενο θάνατο του και να συζητήσετε μαζί του ότι μπορεί να το απασχολεί. Συγκεκριμένα:
• Διευκρινίστε του πόσο χρόνο ζωής έχουν η γάτα, ο σκύλος, το καναρίνι κλπ
• Σε κάθε ευκαιρία μιλήστε του για τη ζωή και τον θάνατο
• Απαντήστε σε όλες του τις ερωτήσεις με απλότητα και σαφήνεια

Πώς να ανακοινώσετε την απώλεια του κατοικίδιου σας
• Εάν πρόκειται για έναν αναμενόμενο θάνατο ενημερώστε το παιδί σας έγκαιρα
• Μιλήστε του για το πώς μπορεί να αποχαιρετήσει το αγαπημένο του ζωάκι και να εκφράσει τα συναισθήματα του
• Εάν πρόκειται για αναγκαστική ευθανασία εξηγήστε του ότι αυτή η διαδικασία είναι ανώδυνη
• Μιλήστε του με απλά, κατανοητά και αληθινά λόγια όπως το σκυλάκι αρρώστησε και πέθανε και όχι έφυγε ή κοιμήθηκε. Μπορεί να του δημιουργήσετε λανθασμένες απόψεις

Τι να κάνετε την περίοδο του πένθους
• Μη προσπαθήσετε να ξεχάσετε το αγαπημένο σας ζώο. Εάν το παιδί σας το έχει ανάγκη κρεμάστε μια φωτογραφία του στον τοίχο του δωματίου
• Να αναφέρεστε συχνά στο ζωάκι και να του θυμίζετε όμορφες στιγμές της καθημερινότητας σας
• Εξηγείστε του ότι επειδή πέθανε δεν σημαίνει ότι δεν είναι ακόμη στην καρδιά μας
• Παροτρύνετε το να εκφράσει τα συναισθήματα του είτε μέσα από τη ζωγραφική ή τη μουσική

Το κάθε παιδί αντιλαμβάνεται και αντιδρά διαφορετικά όταν έρχεται αντιμέτωπο με τον θάνατο του αγαπημένου του ζώου. Αυτό που έχει σημασία είναι να αφήσετε το παιδί σας να αντιδράσει όπως αισθάνεται και να μη το κρίνετε από τη στάση του. Η απώλεια ενός ζώου μπορεί να είναι μια σημαντική τραυματική εμπειρία που να το ακολουθεί για αρκετό χρονικό διάστημα και να έχει παρόμοια συναισθήματα με την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου. Εάν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας δυσκολεύεται να διαχειριστεί την απώλεια και παρουσιάζει συμπτώματα στην συμπεριφορά του όπως εσωστρέφεια, ξεσπάσματα θυμού, απώλεια ενδιαφερόντων, επισκεφτείτε έναν Ειδικό προκειμένου να σας καθοδηγήσει και να βοηθήσει το παιδί.

πηγή

Shares 29

Σχόλια


Read more:
Close