Μενού

CSI με κτηνιατροδικαστές διαλευκάνει υποθέσεις κακοποίησης ζώων

Shares 305

κτηνιατροδικαστές CSI Σε CSI (Crime Scene Investigation) για τα ζώα που κακοποιούνται και θανατώνονται στη χώρα μας έχει εξελιχθεί το Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομίας του τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αφού εκεί μεταφέρονται όλα τα περιστατικά.

“Έχουμε διαλευκάνει αρκετά περιστατικά, προσδιορίζοντας τον τρόπο θανάτου δεκάδων ζώων. Θυμάμαι, μάλιστα, μία κυρία, η οποία είχε ένα σκυλί που έπαιρνε μέρος και σε αγώνες επίδειξης και κατέθεσε αγωγή σε βάρος αεροπορικής εταιρείας, επειδή, κατά τη μεταφορά του ζώου, αυτό βρέθηκε νεκρό. Έγινε κτηνιατροδικαστική εξέταση και νεκροψία και με το πόρισμα που μιλούσε για θερμοπληξία, αποδόθηκαν ευθύνες στην αεροπορική εταιρεία και η κυρία αποζημιώθηκε” αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Εργαστηρίου, Αναπλ. Καθ. Παθολογικής Ανατομικής των Ζώων, κ. Δημήτρης Τόντης, με αφορμή τη συμμετοχή του σε ημερίδα για την κακοποίηση των ζώων που διοργανώνεται την προσεχή Δευτέρα 30 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η κτηνιατροδικαστική, μία σχετικά καινούργια ειδικότητα στον χώρο της κτηνιατρικής, εξετάζει περιστατικά κακοποίησης και προσδιορίζει με ακρίβεια οι αιτίες θανάτου των ζώων.

“Κληθήκαμε στο χωριό Λαζαρίνα του νομού Καρδίτσας για ένα άλογο ιπποδρόμου που βρέθηκε νεκρό και με το πόρισμά μας, που είναι καθοριστικής σημασίας και δεν αμφισβητείται από τα δικαστήρια, ο ιδιοκτήτης του κατάφερε να αποζημιωθεί από την ασφαλιστική του” περιγράφει, προσθέτοντας και άλλα περιστατικά που αφορούν αδέσποτα, όπως κάποια κουτάβια που βρέθηκαν νεκρά με τον ισχυρισμό ότι πέθαναν στη γέννα, αλλά με τη νεκροψία αποδείχθηκε ότι τα είχαν πνίξει μέσα σε νερό.

Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Τόντη, το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι οι δηλητηριάσεις ζώων, αλλά “τα άψυχα κουφάρια τους που κείτονται νεκρά στην άσφαλτο ή σε διάφορες τοποθεσίες, χωρίς κανείς να τα περισυλλέγει, επιβαρύνοντας το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία”.

“Αν και είναι ευθύνη των δήμων η περισυλλογή και η καύση τους σε κλιβάνους, εντούτοις ο κόσμος αδιαφορεί και δεν επικοινωνεί με τους αρμόδιους. Για μένα, η εικόνα αυτή, με τα παρατημένα κουφάρια, αποτελεί ένδειξη πολιτισμού μιας χώρας” καταλήγει ο κ. Τόντης.

–Πανελλαδική διαμαρτυρία για τα ζώα την Κυριακή

Με συγκέντρωση στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής, συμμετέχει η Θεσσαλονίκη στην 2η πανελλαδική διαμαρτυρία για όλα τα ζώα, με στόχο “μια ζωή απαλλαγμένη από προϊόντα και υπηρεσίες που προάγουν την εκμετάλλευση και την κακοποίηση συναισθανόμενων πλασμάτων.”

Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας θα γίνουν ενημερωτικές ομιλίες από κτηνιάτρους, ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων, δραστηριότητες για παιδιά, ενημέρωση για τον υφιστάμενο νόμο για τα ζώα, πορεία στην παραλία και ζωντανή μουσική.

econews.gr

loading...
Shares 305

Σχόλια


Read more:
Close