Μενού

Χρήσιμο: Πρώτες βοήθειες για τον σκύλο και τη γάτα μας

Shares 383

φόλα τροχαίο Σκύλος Πρώτες βοήθειες Δηλητηρίαση Γάτα

Ο κτηνίατρος Δημήτρης Κυριαζόπουλος μας δίνει μερικές απλές αλλά πολύ σημαντικές πρακτικές οδηγίες που πρέπει να γνωρίζει κάθε ιδιοκτήτης μικρού ζώου ώστε να αντιμετωπίσει σωστά μιά έκτακτη κατάσταση όπως η φόλα ή το τροχαίο ατύχημα.

Μόλις αντιληφθούμε ότι το ζώο μας έφαγε μία φόλα, οι κινήσεις μας πρέπει να είναι πολύ γρήγορες, αφού πλέον ο χρόνος μετράει αντίστροφα. Εάν κάνουμε τις ενδεδειγμένες κινήσεις χωρίς να χάσουμε καθόλου χρόνο, έχουμε πολύ σημαντικές πιθανότητες να σώσουμε το ζώο μας, ανάλογα και με την ποσότητα και το είδος του δηλητηρίου που έχει καταπιεί.

Η πρώτη κίνηση που πρέπει να γίνει αμέσως είναι μια ένεση απομορφίνης, η οποία προκαλεί εμετό. Η ένεση αυτή γίνεται υποδόρια: πιάνουμε με τα δάχτυλά μας (σαν να τσιμπάμε) το δέρμα του ζώου και το σηκώνουμε για να βάλουμε τη βελόνα της ένεσης. Περιμένουμε να κάνει εμετό το ζώο μας, και όταν βεβαιωθούμε ότι τελείωσαν οι εμετοί, τότε κάνουμε μια δεύτερη ένεση, μια ένεση ατροπίνης αυτή τη φορά, που γίνεται ενδομυικά στο πίσω πόδι του ζώου. Η ένεση αυτή προστατεύει από το πνευμονικό οίδημα, όμως αφού κάνουμε αυτά που μπορούμε, έπειτα θα πρέπει να μεταφέρουμε γρήγορα το ζώο μας στο κοντινότερο κτηνιατρείο για περαιτέρω θεραπεία.

Εάν η ποσότητα του δηλητηρίου δεν ήταν πολύ μεγάλη και οι αντιδράσεις μας γρήγορες, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να σωθεί το ζώο μας, όμως για να το καταφέρουμε αυτό θα πρέπει να έχουμε ήδη προμηθευτεί τις ενέσεις και όχι να τις ψάχνουμε εκείνη τη στιγμή. Την ένεση της ατροπίνης την αγοράζει κανείς από κανονικό φαρμακείο ενώ την ένεση απομορφίνης την αγοράζει από ειδικό κτηνιατρικό φαρμακείο, με συνταγή κτηνιάτρου.

Εάν τις έχουμε ήδη αγοράσει και τις διατηρούμε για προληπτικούς λόγους, θα έχουμε πολλές ελπίδες να προλάβουμε την επίδραση του δηλητηρίου πριν ακόμα εκδηλωθεί. Εάν αργήσουμε, το δηλητήριο θα έχει ήδη απορροφηθεί από τον οργανισμό, οπότε ο εμετός δεν θα ωφελήσει σε τίποτα, πέρα από το να ταλαιπωρήσει ακόμα περισσότερο το ζώο μας.
Μια άλλη περίπτωση που μπορεί να προκύψει σε ένα ζώο είναι το τροχαίο ατύχημα, κάτι αρκετά συνηθισμένο ειδικά στα αστικά κέντρα. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο και το ζώο μας χτυπηθεί από ένα τροχοφόρο, θα πρέπει να του προσφέρουμε τις πρώτες βοήθειες και αμέσως να το μεταφέρουμε στο κοντινότερο κτηνιατρικό κέντρο. Σε ένα ζώο που είναι σε κατάκλιση, δηλαδή που έχει πέσει στο οδόστρωμα και δεν μπορεί να σηκωθεί, πρώτο μας μέλημα είναι να φέρουμε το κεφάλι και τον αυχένα σε μια άνετη θέση.

Εάν μπορούμε να βρούμε μιά σταθερή επιφάνεια (π.χ. ένα φαρδύ κομμάτι ξύλου), ξαπλώνουμε το ζώο πάνω σε αυτό και ενδεχομένως χρησιμοποιούμε και αυτοκόλλητη ταινία ώστε να το ακινητοποιήσουμε στη σωστή θέση, αλλιώς το τοποθετούμε προσεκτικά στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου μας προσέχοντας διαρκώς τη θέση του κεφαλιού και του αυχένα. Ειδικά στις γάτες, πάντως, καλό είναι να αποφεύγουμε την ακινητοποίηση και τη βίαιη συγκράτηση, ώστε να αποφύγουμε τις αντιδράσεις του ζώου που μπορεί να εντείνουν το πρόβλημα.

Ζώα τα οποία είναι δυσπνοϊκά λόγω του ατυχήματος, δηλαδή που δυσκολεύονται να αναπνεύσουν λόγω προβλήματος στους πνεύμονες, τα τοποθετούμε σε στερνική κατάκλιση, δηλαδή τα ξαπλώνουμε σε άνετη θέση με το στέρνο μπροστά, έτσι ώστε οι πνεύμονες να αερίζονται καλύτερα.

Εάν υπάρχουν ανοικτά τραύματα, ρίχνουμε Betadine για να προλάβουμε μικροβιακές επιπλοκές, ενώ στα κατάγματα το σημείο θα πρέπει να προστατεύεται κατά το δυνατόν στη μεταφορά, δηλαδή θα φροντίσουμε ώστε το ζώο να ξαπλώσει με τρόπο που το κάταγμα να μην πιέζεται. Για παράδειγμα, εάν το ζώο μας έχει σπάσει ένα πόδι, δεν θα πειράξουμε καθόλου το σπασμένο πόδι, ούτε θα κάνουμε κάποια προσπάθεια να το δέσουμε ή να το σταθεροποιήσουμε, το μόνο που θα φροντίσουμε είναι να μην επιβαρυνθεί περισσότερο κατά τη μεταφορά.

Μόνο εάν το κάταγμα είναι ανοικτό, εάν δηλαδή το σπασμένο κόκκαλο έχει περάσει έξω και έχει δημιουργηθεί πληγή, θα πρέπει να ρίξουμε λίγο Betadine όπως και σε όλες τις ανοικτές πληγές. Κατά τα άλλα, όμως, το μόνο μας μέλημα θα πρέπει πλέον να είναι η γρήγορη μεταφορά του τραυματισμένου ζώου στο κοντινότερο κτηνιατρείο όπου θα αντιμετωπιστεί με τον σωστό τρόπο το πρόβλημα.

pet-news.gr

Shares 383

Σχόλια


Read more:
Close