Μενού

Axolotls: Ένα «χαμογελαστό» ψάρι με χέρια και πόδια!

Shares 54

ψάρι χαμογελαστό Axolotls

Μην αφήσετε να σας ξεγελάσει το γλυκό του χαμόγελο, γιατί το ψάρι που βλέπετε είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο και τοξικό! Ο  Axolotls είναι ένα «σκυλί του νερού» (εξ ου και η ονομασία του από τους Αζτέκους), γνωστό στους Μεξικανούς και ως «χαμογελαστό ψάρι» ή «ψάρι που περπατάει» (Walking Fish), επειδή μοιάζει να έχει… πόδια και χέρια!
ψάρι χαμογελαστό Axolotls
Ο Axolotl ανήκει στην οικογένεια Ambystoma mexicanum και δεν είναι στην ουσία ψάρια αλλά ένα σπάνιο είδος σαλαμάνδρας που ζει στις λίμνες του Μεξικού και στον ποταμό Xochimilco… ως φάντασμα εξαιτίας του λευκού, σχεδόν διάφανου δέρματός του.
ψάρι χαμογελαστό Axolotls
Το μήκος του μπορεί να φτάσει τα 30 εκατοστά, αλλά το μέσο μέγεθος των Axolotl είναι μόλις 15 εκατοστά, με εξαίρεση μερικές περιπτώσεις… γιγαντισμού που έχουν ανακαλυφθεί κατά καιρούς, με τις σπάνιες αυτές σαλαμάνδρες να φτάνουν από ένα έως 1,5 μέτρα μήκος!
ψάρι χαμογελαστό Axolotls
Τρέφονται με μικρά ψάρια, σκουλήκια και προνύμφες, ενώ εκκρίνουν διάφορες τοξικές ουσίες από το στόμα τους σε περίπτωση κινδύνου, γεγονός που τα καθιστά αρκετά επικίνδυνα εάν έρθουν σε επαφή με τον άνθρωπο.
ψάρι χαμογελαστό Axolotls
Βασικά χαρακτηριστικά τους είναι τα βράγχια, που βρίσκονται… εκτός σώματος, έτσι ώστε μοιάζουν σαν κέρατα, στοιχείο που συνδέει την καταγωγή του Axolotl με δράκους και τέρατα, σύμφωνα με τους μεξικανικούς θρύλους, αλλά και το μόνιμο χαμόγελο που φαίνεται να έχουν στο πρόσωπό τους.
ψάρι χαμογελαστό Axolotls
Το Axolotl αποτελεί λαχταριστό έδεσμα για τους Μεξικανούς, που το καταναλώνουν ψητό με πολλά καρυκεύματα ή βραστό εν είδει θεραπευτικής σούπας, γεγονός που το κατατάσσει στα υπό εξαφάνιση είδη.
ψάρι χαμογελαστό Axolotls

perierga.gr

Shares 54

Σχόλια


Read more:
Close