Μενού

Αττικό Πάρκο: Επιβεβαιώθηκαν 4 θάνατοι δελφινιών! Τι απαντά η διοίκηση

Shares 22

δελφίνια Αττικό Πάρκο Το θάνατο τεσσάρων δελφινιών στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο επιβεβαίωσε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Αττικής, μετά από έλεγχο που διενήργησε.

Συγκεκριμένα διαπιστώθηκαν ο θάνατος ενός ενήλικου θηλυκού δελφινιού ηλικίας 11 ετών με την ονομασία Gille (γνωστό και ως Κάλλια) το 2013, και τριών ακόμα νεογέννητων δελφινιών τα έτη 2012 και 2013, που είχαν ηλικία από μια ημέρα ως 2,5 μήνες.

Την υπόθεση δημοσιοποίησε η Ομάδα για τα Δικαιώματα και την Προστασία των Ζώων του ΣΥΡΙΖΑ η οποία υποστηρίζει ότι “οι θάνατοι αυτοί καταδεικνύουν την αποτυχία των προγραμμάτων αναπαραγωγής και τα υψηλά ποσοστά θνησιμότητας στην αιχμαλωσία”.

“Το στρες και οι θάνατοι των δελφινιών στα δελφινάρια φέρνουν ξανά στο προσκήνιο το αίτημα των οργανώσεων για απαγόρευση της αιχμαλωσίας των κητωδών στη χώρα μας, αίτημα το οποίο ο τέως Υπουργός Περιβάλλοντος κος Μανιάτης είχε δεσμευτεί να εξετάσει και το οποίο ουδέποτε εξέτασε” προσθέτει.

Τέλος, η αρμόδια ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αποδίδει τα εύσημα στην Περιφέρεια Αττικής για την άμεση ανταπόκριση και την καλεί να “ξεκινήσει ένα νέο ήθος άσκησης πολιτικής σεβασμού προς τα υπόλοιπα πλάσματα με τα οποία μοιραζόμαστε τον πλανήτη”.

—Τι απαντά το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Απαντώντας στις αιτιάσεις της Ομάδας Προστασίας των Ζώων του ΣΥΡΙΖΑ, το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο υποστηρίζει ότι “η πληροφόρηση της αρμόδιας Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Αττικής, δεν προήλθε  μετά από έλεγχο, αλλά από στοιχεία που προσκόμισε το ίδιο σε αίτημα της παραπάνω υπηρεσίας”.

Σύμφωνα με το Αττικό Πάρκο δεν υφίσταται καν ζήτημα αποσιώπησης των θανάτων, καθώς “η καταγραφή τόσο των θανάτων, όσο και των γεννήσεων, αποτελεί ούτως η άλλως υποχρέωσή του ως μέλους της ΕΑΖΑ (Ευρωπαϊκή Ένωση Ζωολογικών Πάρκων και Ενυδρείων), καθώς ενημερώνεται η σχετική  διεθνής βάση δεδομένων ISIS (International Species Information System) που καταγράφονται οι μεταβολές πληθυσμών (γεννήσεις-θάνατοι)”.

Όσον αφορά στα δελφίνια που αναφέρονται στην ανακοίνωση, ένα απεβίωσε από παθολογικά αίτια, ένα γεννήθηκε νεκρό (γι΄αυτό αναφέρεται ότι έχει ηλικία μιας ημέρας), ενώ ακόμα δύο εγκαταλείφθηκαν από την μητέρα τους που δεν τα θήλασε και οι προσπάθειες σίτισης τους από τους φροντιστές και την εξειδικευμένη ομάδα για τα δελφίνια του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου δεν τελεσφόρησαν.

Το Αττικό Πάρκο απαντά ότι “φαινόμενα τόσο αποβολής όσο και εγκατάλειψης νεογνών απαντώνται πολύ συχνά στην φύση και ουδεμία σχέση έχουν με την διαβίωση τους σε ελεγχόμενο από τον άνθρωπο περιβάλλον”.

Επισημαίνει δε ότι “οι συντάκτες της ανακοίνωσης, είτε εσκεμμένα είτε λόγω ελλιπούς πληροφόρησης, παρέλειψαν να αναφέρουν ότι στο ίδιο διάστημα γεννήθηκαν άλλα τρία δελφίνια τα οποία και χαίρουν άκρας υγείας” και υποστηρίζει ότι “τα επιχειρήματα περί αποτυχημένων προγραμμάτων αναπαραγωγής δεν ευσταθούν”.

Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο ενημερώνει ότι συμμετέχει με αξιοσημείωτη επιτυχία σε περισσότερα από 60 προγράμματα αναπαραγωγής απειλούμενων και μη ειδών με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

“Στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, όπως και σε όλα τα Ζωολογικά Πάρκα και στην φύση, ο κύκλος της ζωής είναι συνεχής. Ζώα γεννιούνται και ζώα πεθαίνουν, όπως συμβαίνει με όλα τα έμβια όντα. Πολλές αλλά όχι όλες από τις σχεδόν καθημερινές γεννήσεις ανακοινώνονται από το Πάρκο γιατί είναι ένα χαρμόσυνο γεγονός και ως τέτοιο αντιμετωπίζονται από τους εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες μας και τα εκατομμύρια των φίλων του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, του μοναδικού Πάρκου στην Ελλάδα που λειτουργεί με βάση τις αυστηρότερες διεθνείς προδιαγραφές που ξεπερνούν κατά πολύ τις απαιτήσεις της ελληνικής νομοθεσίας.

Είμαστε υπερήφανοι για το έργο μας και θα συνεχίσουμε να το επιτελούμε με παρρησία ως ένας από τους σημαντικότερους φορείς περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης στην Ελλάδα” καταλήγει η ανακοίνωση-απάντηση.

econews.gr

Shares 22

Σχόλια


Read more:
Close