Μενού

Το Αττικό Πάρκο απαντά για την παράσταση με δελφίνια

Shares 18

Για «συστηματική παραπληροφόρηση» και «διαστρέβλωση της αλήθειας προς όφελος της επίτευξης και της προώθησης ενός από τους σκοπούς μιας μικρής ακτιβιστικής γερμανικής εταιρείας, δηλαδή του κλεισίματος των Ζωολογικών Πάρκων και δελφιναρίων, κάνει λόγο το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, απαντώντας στην μήνυση για εγκληματική συμπεριφορά που έκανε γνωστό ότι προτίθεται να καταθέσει ο γερμανικός οργανισμός προστασίας των ζώων ProWal.

δελφίνια

Στην σχετική ανακοίνωση το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο κάνει λόγο για «ανακρίβειες» και «αναλήθειες όπως τεχνηέντως παρουσιάζονται στο βίντεο».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου:

«Σχετικά με το βίντεο του «Γερμανού ειδικού», ο οποίος καταγγέλλει την κακοποίηση δελφινιών στο δελφινάριο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου θα θέλαμε να διευκρινίσουμε τα εξής προς ενημέρωσή σας:

Αρχικά, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι η μοναδική ειδικότητα του Andreas Morlok είναι σαφώς η πρόθεση συστηματικής παραπληροφόρησης, διαστρεβλώνοντας έτσι την αλήθεια προς όφελος της επίτευξης και της προώθησης ενός από τους σκοπούς της «ProWal», μιας μικρής ακτιβιστικής γερμανικής εταιρείας, δηλαδή του κλεισίματος των Ζωολογικών Πάρκων και δελφιναρίων.

Στο βίντεο που είναι αναρτημένο έχουμε να απαντήσουμε με μια σειρά από διευκρινίσεις, διαψεύδοντας τις ανακρίβειες και τις αναλήθειες όπως τεχνηέντως παρουσιάζονται στο βίντεο και συγκεκριμένα:

Πρώτον, σε ό,τι αφορά την έκθεση των δελφινιών στον ήλιο, θα πρέπει να γνωρίζει κανείς ότι φυσικά παρέχουμε στα δελφίνια μας δύο περιοχές των πισινών καλυμμένες με ειδικές τέντες για την ηλιοπροστασία τους, και πάντα με ελεύθερη πρόσβαση των δελφινιών ανά πάσα στιγμή της ημέρας.

Δεύτερον, σε ό,τι αφορά την έλλειψη των παιχνιδιών, στα δελφίνια μας διαθέτουμε καθημερινώς και για μερικές ώρες της ημέρας μια ποικιλία παιχνιδιών. Έτυχε ο «ειδικός Γερμανός» να μην ήταν παρών στις ώρες εκείνες.
Τρίτον, θα θέλαμε να παρατηρήσουμε ένα πολύ κακεντρεχές και φθηνό σχόλιο εκ μέρους του «ειδικού» αναφορικά με τα ‘πεινασμένα’ δελφίνια.

Στα δελφίνια μας όπως βεβαίως και σε όλα τα ζώα του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου προσφέρεται εξαιρετικά άφθονη και υγιεινή διατροφή υπό την επίβλεψη ειδικού προσωπικού και μόνιμου κτηνιάτρου, μάλιστα βασισμένη σε προδιαγραφές και σύμφωνα με πρωτόκολλα διατροφής όπως προβλέπονται και επιβάλλονται διεθνώς.
Τέταρτον, ο «ειδικός» φωτογράφησε μια μικρή δεξαμενή χλωρίνης, συμπεραίνοντας ότι αυτή είναι η μέθοδος καθαρισμού των δεξαμενών πισίνας, κρίνοντας ότι αυτό είναι «πολύ κακό για τα ζώα».

Να διευκρινίσουμε ότι το νερό της πισίνας φιλτράρεται με ένα σύστημα οζόνης και πρωτεϊνών (ozone generator and protein skimmer), και το χλώριο χρησιμοποιείται σε πολύ μικρές ποσότητες για τον έλεγχο του Ph, όπως ακριβώς πραγματοποιείται και σε όλες τις πισίνες αθλητικών εγκαταστάσεων.

Ακόμη, σε ό,τι αφορά το «τραυματισμένο» δελφίνι, πρέπει να πληροφορήσουμε ότι πρόκειται για ένα τραύμα στο πτερύγιο που έχει φροντιστεί και αντιμετωπιστεί εδώ και δεκαπέντε έτη και το οποίο έχει επουλωθεί όποτε και εκδηλώθηκε.

Η αλλοιωμένη στο φακό εικόνα που προβάλλεται στο βίντεο τεχνηέντως, παρουσιάζει σκοπίμως ένα «τραυματισμένο» δελφίνι για την παραπληροφόρηση του κόσμου.

Επιπλέον, ο «ειδικός» προσπαθεί να δείξει εικόνες φθοράς δείχνοντας κάποια εργαλεία, σχολιάζοντας ότι είναι επικίνδυνα εφόσον κάποιος επισκέπτης μπορεί να τα πετάξει στο νερό. Θα πρέπει να τονίσουμε, ότι εκείνη την ημέρα (19 Νοεμβρίου), στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο πραγματοποιούνταν έργα συντήρησης στις κερκίδες και κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής παρουσίασης, τα εργαλεία τοποθετήθηκαν προσωρινώς ακριβώς από κάτω ώστε να αποφευχθούν οποιεσδήποτε επαφές αυτών με το κοινό.

Τέλος, στο σχόλιο του «ειδικού» αναφορικά με την λειτουργία του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου για το χρονικό διάστημα 2013 μέχρι και τον Ιούλιο 2017, πρέπει να επισημάνουμε για ακόμη μια φορά το εξής:

Αναφορικά με την άδεια λειτουργίας, η οποία είχε ημερομηνία λήξης 18/3/2013, το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο αιτήθηκε της ανανέωσής της, προ της λήξης της όπως προβλέπεται από το νόμο. Η ανανέωση της άδειας η οποία και τελούσε υπό τις διαδικασίες των αρμοδίων φορέων και όχι από ενέργειες ή παραλείψεις του Πάρκου, εκδόθηκε τελικά στις 31/7/2017. Για το μεταβατικό διάστημα, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση των επίσημων αρμόδιων υπηρεσιών, η παλιά άδεια παρέμενε σε ισχύ, λειτουργώντας έτσι καθόλα νόμιμα και σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας.

Ο χώρος των δελφινιών είναι προσβάσιμος καθ’όλη τη διάρκεια λειτουργίας του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου όπως συμβαίνει με όλα τα ζώα που διαβιούν σε αυτό κάτω από τις πλέον αυστηρές συνθήκες ευζωίας που προβλέπονται από την κείμενη ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία.

Υπενθυμίζουμε ότι το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο είναι μέλος τόσο της ΕΑΖΑ (Ευρωπαϊκή Ένωση Ζωολογικών Πάρκων και Ενυδρείων) όσο και της ΕΑΑΜ ( Ευρωπαϊκή Ένωση για τα Θαλάσσια Θηλαστικά) στα οποία συγκαταλέγονται τα κορυφαία ευρωπαϊκά ζωολογικά πάρκα και ενυδρεία πολλά από τα οποία μάλιστα είναι κρατικά ή δημοτικά.

Στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο απόλυτη προτεραιότητά μας είναι η φροντίδα και η ευζωία των ζώων. Για αυτό φροντίζει το εξειδικευμένο προσωπικό μας των οποίων την γνώση, αγάπη και φροντίδα των ζώων δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς, με απώτερο στόχο την προστασία και την διατήρηση της Άγριας Ζωής».

tanea

Shares 18

Σχόλια


Read more:
Close