Μενού

Αντιδράσεις για τις βάρβαρες μεθόδους εκκόλαψης σούπερ κοτόπουλων και η πολεμική του ηθοποιού Alec Baldwin (Βίντεο)

Shares 18

κοτόπουλα Η νέα μάχη για την προστασία των δικαιωμάτων των ζώων θα είναι για τα κοτόπουλα και συγκεκριμένα για τα κοτόπουλα που μεγαλώνουν σε εκτροφεία. Υπολογίζεται ότι στις ΗΠΑ εκτρέφονται ετησίως 9 εκατ. πουλερικά.

Επί πολλά χρόνια ο τομέας της πτηνοτροφίας υποστήριζε και έκανε πράξη την γρήγορη ανάπτυξη των πτηνών με λιγότερο φαγητό.

Για παράδειγμα το 1925 ένα μέσο κοτόπουλο που είχε μεγαλώσει σε εκκολαπτήριο και κατέληγε στην αγορά έπειτα από 112 ημέρες είχε βάρος 11,33 κιλά. Σήμερα το αντίστοιχο κοτόπουλο καταλήγει στην αγορά έπειτα από 48 ημέρες και ζυγίζει 28,12 κιλά. Με λίγα λόγια μεγαλώνουμε γιγαντιαία κοτόπουλα.

Στο πλαίσιο μιας έρευνας που διεξήχθη το 2014 ερευνητές στον Καναδά ανέθρεψαν τρεις φυλές κοτόπουλων: Μία που ήταν συνηθισμένη το 1957, μια άλλη από το 1978, και μια τρίτη από το 2005, που την ονόμασαν Ross 308.

«Τα ταΐζαμε ακριβώς τα ίδια πράγματα και δεν τους δίναμε ορμόνες», επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας δρ. Martin Zuidhof αναπληρωτής καθηγητής Γεωπονίας στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα, μιλώντας στο CBC. «Τα κοτόπουλα σήμερα είναι μεγαλύτερα απλώς επειδή εκτρέφονται έτσι…Η μόνη διαφορά τους, που ήταν μέρος της μελέτης μας, ήταν η γενετική». Σημειώνεται ότι απαγορεύεται αυστηρά στις ΗΠΑ η χρήση ορμονών στην εκτροφή των κοτόπουλων.

Οι ερευνητές παρατήρησαν πως το κοτόπουλο Ross 308 ήταν μεγαλύτερο από τη φυλή του 1978 και τετραπλάσιο σε μέγεθος από τη φυλή του 1957.

κοτόπουλα

(Zuidhof et al, “Growth, efficiency, and yield of commercial broilers from 1957, 1978, and 2005″)

«Δεν υπάρχει κίνδυνος να τρως μεγαλύτερα κοτόπουλα. Είναι σαν να λες πως είναι επικίνδυνο να τρως μεγαλύτερα καρότα απλά επειδή είναι μεγαλύτερα» δήλωσε ο Zuidhof το 2014 στην αμερικάνικη έκδοση της Huffington Post.

Τα κοτόπουλα Τyson

Ωστόσο άλλοι υποστηρίζουν πως η μέθοδος που επιταχύνει την ανάπτυξη των κοτόπουλων έχει σαν αποτέλεσμα τα πτηνά να βρίσκονται σε διαρκή πόνο.

Μάλιστα ο ηθοποιός Alec Baldwin, όπως δημοσιεύει το NY magazine, καλεί την Tyson Foodsνα σταματήσει να βασανίζει τα πτηνά και παραθέτει ένα βίντεο από την ομάδα Mercy for Animals (Έλεος για τα Ζώα) στο οποίο αποτυπώνονται οι άγριες συνθήκες που επικρατούν στα εκκολαπτήρια της εταιρείας .

«Εάν τρως κοτόπουλα από την εταιρεία Tyson Foods τότε άθελά σας υποστηρίζετε τη χειρότερη κακοποίηση που υφίστανται αυτά τα πτηνά στα οποία επισπεύδεται η ανάπτυξή τους και βρίσκονται σε διαρκή πόνο» λέει ο γνωστός ηθοποιός.

Στο βίντεο βλέπουμε σκληρές εικόνες ενώ υπάρχει η εξής επεξήγηση: «Τα κοτόπουλα μεγαλώνουν τόσο γρήγορα που τα όργανά τους και τα οστά τους δεν μπορούν να αντέξουν το βάρος τους με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να πεθαίνουν από εμφράγματα και κατάρρευση των ζωτικών τους οργάνων.

Ακόμη μια οργάνωση, η Humane Society, καταγγέλλει τους ιδιοκτήτες των εκκολαπτηρίων για τις μεθόδους που χρησιμοποιούν υποστηρίζοντας πως τα κοτόπουλα αυτά αποκτούν κινητικά προβλήματα, έχουν ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα και προβλήματα με την καρδιά τους.

Το περιοδικό Forbes σε σχετικό του δημοσίευμα σχολιάζει πως μέχρι στιγμής οι εταιρείες το μόνο που έχουν καταφέρει να κάνουν, αναφορικά με την κριτική που τους ασκείτε είναι πως προσπαθούν να κατανοήσουν και να αντιμετωπίσουν το συγκεκριμένο ζήτημα.

huffingtonpost.gr

Shares 18

Σχόλια


Read more:
Close