Μενού

Οι άγριες συνήθειες ζευγαρώματος των τσιτάχ (video)

Shares 13

Η φύση, ως γνωστόν, είναι ανελέητη- και η αναπαραγωγή δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα, όπως δείχνει βίντεο του National Geographic από το Διασυνοριακό Πάρκο Γκαγκαλάντι στη Νότια Αφρική, όπου τέσσερα αρσενικά τσιτάχ ορμούν βίαια σε ένα θηλυκό με σκοπό να ζευγαρώσουν μαζί της.

τσιτάχ

Μάλιστα, τα τσιτάχ φαίνονται να αγνοούν μια αντιλόπη που βρίσκεται κοντά, η οποία υπό άλλες συνθήκες θα αποτελούσε δελεαστικό στόχο- ωστόσο αυτή τη φορά προτεραιότητα φαίνεται να έχει η «Κορίν», το θηλυκό τσιτάχ.

Στο βίντεο τα αρσενικά φαίνονται να πλησιάζουν αργά την Κορίν, εκτινασσόμενα ξαφνικά και ορμώντας της. Η Ρία βαν Γκρόινεν, που κατέγραψε το βίντεο, αναφέρει πως το θηλυκό υπέστη ένα σοβαρό τραύμα και δέχτηκε πολλές δαγκωματιές στη ράχη του, ενώ το στόμα του γέμισε αίμα. «Ήταν σαν να βλέπεις ταινία με γκάνγκστερς, τέσσερις εναντίον ενός» είπε στο Latest Sightings, ιστοσελίδα όπου ανεβαίνουν εικόνες και βίντεο από σαφάρι.

Γενικότερα μιλώντας, τέτοια φαινόμενα είναι σπάνια, καθώς όταν ένα θηλυκό τσιτάχ βρίσκεται σε οίστρο και είναι έτοιμο για ζευγάρωμα, αυτό που κάνει είναι να ουρήσει για να προσελκύσει παρτενέρ. Οι βίαιες συγκρούσεις μεταξύ αρσενικών και θηλυκών είναι πιο σπάνιες, και μπορούν να διαρκέσουν για μια ώρα και άνω, σύμφωνα με τον Γκας Μιλς, συνταξιούχο βιολόγο και ειδικό στα τσιτάχ. Τα αιλουροειδή αυτά δεν νιώθουν σύνδεση με την περιοχή τους- οπότε είναι πιθανόν τα αρσενικά να ήθελαν να δουν αν η Κορίν ήταν σε οίστρο και έτοιμη να ζευγαρώσει. Επίσης, είναι ιδιαίτερα μεγάλος ο αριθμός τους (τέσσερα), καθώς συνήθως οι ομάδες των αρσενικών τσιτάχ αποτελούνται από δύο ή τρία ζώα- και συχνά είναι αδέλφια που κυνηγούν μαζί. Κατά τον Μιλς, δεν θα ήταν απίθανο τα τέσσερα αρσενικά να ήταν αδέλφια.

huffigton.post

Shares 13

Σχόλια


Read more:
Close