Μενού

Αυτά είναι τα πιο περίεργα ζώα του πλανήτη! (Εικόνες)

Shares 13

περίεργα ζώα Δεν είναι από τα ζώα που θα σε κερδίσουν με την ομορφιά τους ή την συμπεριφορά τους. Σίγουρα όμως θα σταθείς να τα παρατηρήσεις. Στην προκειμένη περίπτωση μάλλον η ασχήμια τους και η ιδιαιτερότητα τους είναι εκείνη που θα σε κάνει να τα προσέξεις. Η εξωτερική τους εμφάνιση σίγουρα κερδίζει το ενδιαφέρον, αν και στην αρχή ενδεχομένως να σε τρομάξουν.

Ψάρι με ανθρώπινο πρόσωπο, χελώνα με μαλακό κέλυφος, τυφλοπόντικας με την μορφή αστερία, φίδι που θυμίζει μεμβράνη είναι μερικά μόνο από τα ζώα που ενδεχομένως δεν γνώριζες καν την ύπαρξη τους. Σπάνια είδη ζώων που ξεχωρίζουν απλά για τη διαφορετικότητα τους. 

 Blob Fish

περίεργα ζώα

περίεργα ζώα

Αν εκεί που κολυμπούσατε αντικρίζατε το συγκεκριμένο ψάρι το λιγότερο που θα πεθαίνατε είναι πανικός. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε όμως καθώς το  Blob Fish είναι ένας τύπος ψαριού που βρίσκεται κοντά στην ακτή της Αυστραλίας και της Τασμανίας και είναι εξαιρετικά σπάνιο να το συναντήσει κανείς. Το συγκεκριμένο ψάρι ζει σε ένα βάθος περίπου 800 μέτρων που καθιστά τη ζωή αδύνατη για τα περισσότερα ψάρια.

Σχεδόν εξ ολοκλήρου αποτελείται από μια ζελατινώδη ουσία, που τα αποτρέπει από τη βύθιση. Έτσι  δεν έχει ουσιαστικά κανέναν μυ και επιπλέει ακριβώς στο ίδιο σημείο περιμένοντας τις περισσότερες φορές το επόμενο γεύμα του. Μελέτες ωστόσο έδειξαν ότι δεν χρειάζεται πολύ ενέργεια για να συντηρηθεί, καθώς αφιερώνει σχεδόν όλο του τον χρόνο για να επιπλεύσει.

Το θηλυκό Blob Fish γεννά χιλιάδες αυγά με την μια και αντίθετα από πολλά ψάρια επιπλέει μαζί με τα αυγά  και σε μερικές περιπτώσεις κυριολεκτικά κάθονται πάνω σε αυτά. Τρομακτική θα χαρακτήριζε κανείς την εικόνα του κάτω από το νερό καθώς έχει μια σχεδόν ανθρώπινη όψη. Ωστόσο εάν απομακρυνθεί από το υγρό στοιχείο μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα το ζελατινώδες σώμα του στεγνώνει, ζαρώνει και φυσικά πεθαίνει.

Daubentonia robusta ή Άι-άι

περίεργα ζώα

περίεργα ζώα

Το άι-άι είναι ένα από τα πιο περίεργα πλάσματα στον κόσμο. Αυτός ο νυκτόβιος και μοναχικός λεμούριος μοιάζει σαν να έχει συναρμολογηθεί από πολλά διαφορετικά ζώα. Το άι-άι μοιάζει με μεγάλη σπιτόγατα με πρόσωπο κουναβιού ή νυφίτσας, αυτιά που μοιάζουν με νυχτερίδας και μπορούν να περιστρέφονται ανεξάρτητα, δόντια που μεγαλώνουν συνεχώς όπως αυτά των τρωκτικών, διαπεραστικά πράσινα μάτια και μαύρα χέρια με ένα κοκκαλιάρικο μεσαίο δάχτυλο που θυμίζει νεκρό κλαράκι.

Το άι-άι χρησιμοποιεί το δάχτυλο του για να εντοπίζει νύμφες εντόμων που παραμονεύουν μέσα σε κορμούς δέντρων, σπόρους και καρπούς. Σήμερα το άι-άι απειλείται σοβαρά από την απώλεια περιοχών στις οποίες μπορεί να ζήσει και από το κυνήγι. Σε μερικές περιοχές οι ιθαγενείς πιστεύουν ότι το άι-άι φέρνει κακή τύχη και σκοτώνουν το ζώο όποτε το συναντήσουν. Τον συναντά κανείς στην Μαδαγασκάρη.

Star-nosed mole

περίεργα ζώα

περίεργα ζώα

 

Ο τυφλοπόντικας με την παράξενη μύτη, που τον κάνει να μοιάζει με αστερία, ζει σε περιοχές κάτω από την γη και τρέφεται με μικρά ασπόνδυλα, υδρόβια έντομα και σκουλήκια. Είναι καλός κολυμβητής και μπορεί να αναζητήσει την τροφή του στον πάτο λιμνών και χειμάρρων. Όπως άλλοι τυφλοπόντικες, το ζωάκι αυτό σκάβει σε ρηχές επιφάνειες τούνελ για να βρει τροφή, τα οποία τούνελ συχνά τον οδηγούν κάτω από το νερό των ποταμών.

Τα ιδιαίτερα ευαίσθητα ρινικά του πλοκάμια είναι καλυμμένα με περίπου εκατό χιλιάδες αισθητήρες που τον προστατεύουν και τον βοηθούν στην τροφή του. Ο τρόπος που δημιουργούνται, μάλιστα, είναι το πιο αξιοπερίεργο, αφού εμφανίζονται, όταν γεννιέται, ως ένα πρήξιμο στο πρόσωπο, το οποίο κάποια στιγμή της ζωής του ανοίγει σαν αστέρι γύρω από τη μύτη. Θα τον βρείτε στον ανατολικό Καναδά και τις βορειοανατολικές ΗΠΑ.

Red-Lipped Batfish

περίεργα ζώα

περίεργα ζώα

Ή αλλιώς το ψάρι που φοράει κραγιόν. Πρόκειται για ψάρι που δεν έχει ιδιαίτερη ικανότητα στο κολύμπι, αλλά χρησιμοποιεί τα θωρακικά του πτερύγια για να περπατήσει στην άμμο του βυθού και να συρθεί ανάμεσα στους βράχους. Ζει ως επί το πλείστον στα νησιά Γκαλαπάγκος αλλά και στις ακτές της Κόστα Ρίκα και τρέφεται με πλαγκτόν αλλά και μικρά θαλάσσια είδη. Η εμφάνισή του προκαλεί εντύπωση και αν και σπάνιο είδος, αποτελεί αγαπημένο θέμα των υποβρύχιων φωτογράφων.

Χελώνα Matamata

περίεργα ζώα

περίεργα ζώα

Για τους ντόπιους Νοτιαμερικανούς, «mata mata» σημαίνει «σκοτώνω». Η βάρους 12 περίπου κιλών χελώνα matamata που τρέφεται με ψάρια, δεν κολυμπάει γρήγορα γι” αυτό και παγιδεύει το θήραμά της, μιμούμενη πέτρες, φύλλα ή το εξόγκωμα ενός νεκρού ζώου. Η αλήθεια είναι ότι θα την έλεγε κανείς κακάσχημη  όμως όχι και τόσο αθώα. Την ώρα που οι περισσότερες χελώνες μοιάζουν ακίνδυνες και αβλαβείς, η συγκεκριμένη αποτελεί ηχηρή εξαίρεση.

Η προϊστορική χελώνα του Αμαζονίου της Νότιας Αμερικής διαθέτει έναν εκπληκτικό λαιμό σαν φίδι, που της επιτρέπει να εκτείνεται για να συλλαμβάνει τη λεία της. Από τα σουβλερά της δόντια δεν γλιτώνουν ασπόνδυλα, ψάρια, ερπετά ακόμα και πουλιά του νερού. Ζώντας μάλιστα δίπλα στα πιράνχας, η matamata έχει ονομαστεί από τους βιολόγους ως η πιο αλλόκοτη χελώνα του κόσμου.

Celestial Eye Gold Fish

περίεργα ζώα

περίεργα ζώα

Τα χρυσόψαρα αποτελούν σίγουρα ένα από τα πιο αγαπητά κατοικίδια για το σπίτι. Το συγκεκριμένο όμως δεν θα το βρείτε εύκολα. Κοντό και ωοειδές σώμα χωρίς ραχιαίο πτερύγιο, με κύριο χαρακτηριστικό του τους δυο υγρούς σάκους κάτω από τα μάτια. Πολύ σπάνιο χρυσόψαρο, ειδικά εδώ στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως.

Εμφάνιση που θα την χαρακτήριζε κανείς και… εκκεντρική. Αν κανείς αποφάσιζε να το έχει σπίτι του θα έπρεπε  να είναι πολύ προσεκτικός καθώς είναι πολύ εύκολο να τρυπήσουν οι σάκοι στα μάτια του. Παμφάγο ψάρι που δε θα διστάσει να φάει ότι βρεθεί μπροστά του. Τρέφεται με καρκινοειδή, έντομα και διάφορα είδη φυτικής κυρίως προελεύσεως.

Oriental Yeti

περίεργα ζώα

Το συγκεκριμένο είδος θα έλεγε κανείς ότι παραπέμπει στις άτριχες γάτες καθώς είναι άτριχο, βγάζει ήχους γάτας  αλλά έχει ουρά καγκουρό. Το Oriental Yeti όπως ονομάζεται θα μπορούσε να είναι το τελευταίο του είδους του. Το πλάσμα πήρε το όνομά του μετά την αιχμαλώτιση του σε μια περιοχή στη Νότια Κίνα στις 5 Απριλίου του 2010.

Soft-Shell Turtle

περίεργα ζώα

περίεργα ζώα

Το μόνο που θυμίζει κανονική χελώνα στην προκειμένη περίπτωση είναι το σχήμα του σώματος της. Ένας από τους πιο παράξενους ενυδρειακούς οργανισμούς  είναι η χελώνα με το μαλακό κέλυφος ή αλλιώς η μαλακοχέλυα νεροχελώνα. Μέλη αυτής της υπεροικογένειας άρχιζαν να εμφανίζονται πριν από 80-75 εκατομμύρια χρόνια.

Η πιο πρωτόγονη ομάδα είναι οι οικογένεια των κινοστερνιδών (kinosternidae), η οποία περιλαμβάνει συνήθως αρκετά μικρές προς μεσαίες αμερικανικές νεροχελώνες, που λέγονται λασποχελώνες και μοσχοχελώνες. Το συγκεκριμένο είδος άρχισε να μειώνει τις εξόδους στην στεριά με αποτέλεσμα στο πέρασμα των χρόνων να αποκτήσει την μορφή που έχει σήμερα με το μαλακό κέλυφος.

Chikilidae

περίεργα ζώα

περίεργα ζώα

Από την εποχή των δεινοσαύρων σέρνονται μέσα στη λάσπη των τροπικών δασών, τρομάζοντας κατά καιρούς τους χωρικούς που νομίζουν ότι πρόκειται για δηλητηριώδη φίδια. Ανακαλύφθηκε στα απρόσιτα δάση της βορειοανατολικής Ινδίας  και θα τα χαρακτήριζε κανείς μάλλον άσχημα πλάσματα. Το εντυπωσιακό όμως είναι ότι φτιάχνουν φωλιές και φροντίζουν τα μικρά τους.

Τα ενήλικα του είδους Chikila fulleri, για παράδειγμα, μένουν χωρίς τροφή έως και 50 μέρες, περιμένοντας την εκκόλαψη των διάφανων αβγών τους (ένθετη αριστερά). Η αλλόκοτη εμφάνισή τους προκαλεί αποστροφή στους ντόπιους, οι οποίοι τα σκοτώνουν νομίζοντας ότι πρόκειται για θανατηφόρα φίδια. Τα Chikilidae, όμως, ίσως είναι ο καλύτερος φίλος του αγρότη, αφού τρέφονται με έντομα και σκουλήκια και αερίζουν το έδαφος με τις στοές τους.

newsbeast.gr

Shares 13

Σχόλια


Read more:
Close