Μενού

9 κοινά λάθη που πρέπει να αποφύγετε ως ιδιοκτήτες χρυσόψαρων

Shares 0

Όλοι θέλουμε να γίνουμε οι καλύτεροι ιδιοκτήτες για τα χρυσόψαρά μας κι όλοι νοιαζόμαστε για να παρέχουμε μια υγιή και χαρούμενη ζωή για αυτά. Ενώ, υπάρχουν άνθρωποι που προτιμούν να μένουν ανενημέρωτοι όσον αφορά το τι χρειάζεται το χρυσόψαρό τους, οι περισσότεροι άνθρωποι ενδιαφέρονται για τα κατοικίδιά τους και, κάνουν λάθη, χωρίς να το θέλουν, που είναι συχνά βέβαια μεταξύ των αρχάριων ιδιοκτητών.

Εάν βρίσκεστε σε αυτή την ιστοσελίδα σημαίνει ότι επιθυμείτε να ενημερωθείτε περαιτέρω και πιο αναλυτικά για το τι είναι καλύτερο για το χρυσόψαρό σας.

Όλοι κάνουμε λάθη και δεν ξεκινάμε όλοι από το ίδιο σημείο. Αν ο φίλος σας δεν κάνει τα ίδια λάθη με εσάς δεν σημαίνει ότι κάποιος είναι καλύτερος ιδιοκτήτης από τον άλλον. Απλά, είναι φανερό ότι ξεκινάτε από διαφορετικό σημείο και δεν έχετε την ίδια βασική γνώση.

Λάθη που αποφεύγετε να κάνετε μπορεί κάλλιστα να ταλαιπωρούν το φίλο σας. Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε για να διατηρήσουμε σε υψηλό επίπεδο τη διατήρηση των μικρών φίλων μας είναι να αλληλοβοηθούμαστε –να αναζητούμε και να μοιραζόμαστε συνεχώς νέες και έγκυρες πληροφορίες. Για να βοηθηθείτε να μην κάνετε κάποια από τα κοινά λάθη που κάνουν οι αρχάριοι διαβάστε παρακάτω!

9 ΠΙΟ ΚΟΙΝΑ ΛΑΘΗ ΟΣΩΝ ΕΧΟΥΝ ΧΡΥΣΟΨΑΡΑ:

  • Μη ανακύκλωση της δεξαμενής

Αυτό είναι το πιο κοινό λάθος που κάνουν οι αρχάριοι ιδιοκτήτες ψαριών. Οι περισσότεροι άνθρωποι αρκούνται στο να αγοράσουν απλά μια δεξαμενή και να τη διατηρήσουν ως έχει. Αυτό που μας λέει η επιστήμη είναι ότι χρειάζεται κάτι παραπάνω για την ανακύκλωση της δεξαμενής.

Η ανακύκλωση της δεξαμενής έχει να κάνει με την εγκατάσταση ωφέλιμων βακτηρίων μέσα στη δεξαμενή. Αυτά τα βακτήρια ζουν στο φίλτρο, στο υπόστρωμα και, σε άλλες επιφάνειες στη δεξαμενή. Αυτά α βακτήρια καταναλώνουν αμμωνία και νιτρίτη, που είναι υποπροϊόντα ψαριών και προέρχονται από αποσύνθεση οργανικών υλικών και, το μετατρέπουν σε νιτρικό οξύ. Το νιτρικό οξύ είναι το τελικό προϊόν στον κύκλο του νιτρίτη και είναι ο κύριος λόγος που κάνουμε αλλαγές νερού στη δεξαμενή. Τα φυτά βοηθούν να μειωθούν τα επίπεδα του νιτρικού οξέος στη δεξαμενή, χρησιμοποιώντας το ως τροφή για να αναπτυχθούν.

Μπορείτε να ανακυκλώσετε όσο έχετε τα ψάρια εντός της δεξαμενής. Παρόλα αυτά δεν είναι αυτή η ιδανική διαδικασία. Το κύριο μέρος της ανακύκλωσης περιλαμβάνει την ανάγκη τα επίπεδα της αμμωνίας γίνουν τόσα ώστε να καταναλωθούν από τα ωφέλιμα βακτήρια για ενέργεια, ανάπτυξη και αναπαραγωγή.

Τα επίπεδα αμμωνίας και νιτρίτη σε μία δεξαμενή πρέπει να μείνουν ιδανικά στο μηδέν. Αυτό κάνει δύσκολη την ανακύκλωση της δεξαμενής με ψάρια μέσα. Υπάρχουν προϊόντα διαθέσιμα, που βοηθούν να πραγματοποιηθεί επιτυχώς αυτή η διαδικασία. Αυτά τα προϊόντα δεν είναι αρκετά για να αντικαταστήσουν την ανακύκλωση της δεξαμενής παρόλα αυτά.

Η ανακύκλωση της δεξαμενής σας μπορεί να πάρει μήνες ή και βδομάδες εξαρτώμενη από πολλούς παράγοντες. Είναι μία διαδικασία που θέλει υπομονή και λεπτότητα, ειδικά αν βρίσκονται ψάρια μες τη δεξαμενή.

  • Όχι απαιτούμενη προσοχή στις ανάγκες των ψαριών

Αυτό που δεν καταλαβαίνουν οι άνθρωποι είναι οι ουσιώδεις ανάγκες των ψαριών. Το πιο κοινό λάθος που κάνουν οι ιδιοκτήτες είναι να κρατούν τα ψάρια σε θερμές δεξαμενές και μπολ. Αυτό είναι λάθος –ιδιαίτερα για τα χρυσόψαρα-, τα οποία επιθυμούν ένα ελεγχόμενο περιβάλλον με θερμοκρασία δωματίου χωρίς επιπλέον θέρμανση. Αυτή δεν είναι πάντα η περίπτωση που συναντάται, αλλά ισχύει στα περισσότερα νοικοκυριά. Η κράτηση των χρυσόψαρων σε θερμά περιβάλλοντα μπορεί να περιορίσει το εύρος ζωής τους, μερικές φορές σε επίπεδο χρόνων και δεκαετιών. Πρέπει, λοιπόν, να έχετε την κατάλληλη θερμοκρασία για τα ψάρια, ώστε να μπορούν να επιβιώσουν όταν μένουν σπίτι μόνα.

Επίσης, δεξαμενές με κοφτερές και οδοντωτές άκρες μπορούν να σχίσουν τα λεπτά πτερύγια των ψαριών, ανοίγοντας δρόμο για μολύνσεις και άγχος.

Πρέπει ακόμα να λάβετε υπόψη και το υπόστρωμα, το οποίο χρησιμοποιείτε. Προσέξτε το χαλίκι, διότι τα χρυσόψαρα μπορεί να το αρπάξουν με το στόμα. Αυτό μπορεί να κάνει αναγκαία την ανθρώπινη παρέμβαση και μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό ή ακόμα σε θάνατο το ψάρι σας. Λεπτό υπόστρωμα, όπως, άμμος ή μεγάλα βότσαλα ή ποταμίσιες πέτρες είναι πιο ασφαλή για τα χρυσόψαρα. Μερικοί άνθρωποι προτιμούν να μην έχουν καθόλου υπόστρωμα για τα ψάρια τους.

  • Η επιλογή ακατάλληλων συντρόφων

Οι περισσότεροι άνθρωποι διαλέγουν ψάρια απλά από την εμφάνιση, χωρίς να νοιάζονται για τις πραγματικές τους ανάγκες. Πρέπει να προσέχετε τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε ψαριού που αγοράζετε σε επίπεδο θερμοκρασίας και μεγέθους, καθώς τα χρυσόψαρα για παράδειγμα τρώνε οτιδήποτε ταιριάζει στο στόμα τους, ενώ μπορεί να γίνουν επιθετικά με ορισμένα άλλα είδη ψαριών.  Η επιλογή ακατάλληλων ψαριών μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή για τα ψάρια σας και να προκαλέσει ιδιαίτερο άγχος σε εκείνα.

  • Γέμισμα τη δεξαμενής

Είθισται να υπάρχουν συγκεκριμένες προτιμήσεις μεγέθους της δεξαμενής. Τα χρυσόψαρα παράγουν ορμόνες που ανακόπτουν την ανάπτυξη, κάτι που οδηγεί πολλούς ανθρώπους να πιστεύουν ότι τα χρυσόψαρα δεν θα αναπτυχθούν γρήγορα στο περιβάλλον τους. Αυτό έχει μια δόση αλήθειας, αλλά δεν είναι παντελώς αλήθεια.

Πρέπει πάντοτε να προσέχετε τις αναλογίες μεγέθους ψαριών και δεξαμενής, καθώς τα ψάρια μπορεί να γεμίσουν τη δεξαμενή και να διαγωνίζονται για πηγές. Χρειάζεται περισσότερο σχεδιασμό και περισσότερη αφοσίωση, έτσι ώστε να γίνεται σωστά η διατήρηση της δεξαμενής που μεταφράζεται στην ποιότητα του νερού και το υγιεινό περιβάλλον. Φροντίστε ώστε να ψάρια στη δεξαμενή να έχουν χώρο για να αισθάνονται ασφαλή και άνετα που μπορούν να έχουν ίση πρόσβαση σε πηγές όπως το φαγητό.

  • Υπο-φιλτράρισμα δεξαμενής

Τα χρυσόψαρα παράγουν μεγάλο ποσοστό υποπροϊόντων! Οι άνθρωποι κάνουν λάθος συχνά όταν επιλέγουν ένα σύστημα φιλτραρίσματος για τη δεξαμενή τους και, είναι εύκολο να κατανοήσουμε γιατί. Αν έχετε πολλά χρυσόψαρα τότε χρειάζεστε ένα φίλτρο που να ταιριάζει σε μεγαλύτερη δεξαμενή. Το κατάλληλο φιλτράρισμα αφαιρεί ορατά και μικροσκοπικά υποπροϊόντα, καθώς και βοηθάει στην αποικία ωφέλιμων βακτηρίων και στον αερισμό του νερού της δεξαμενής.

  • Φτωχές διαιτητικές επιλογές

Όπως όλα τα ζώα τα ψάρια χρειάζονται μία ισορροπημένη διατροφή. Οι έτοιμες εμπορικές τροφές για σκυλόψαρα στερούνται ποικιλίας και σταθερότητας. Παρέχουν ακόμη μία μικρή αναγκαία διατροφική ποσότητα, αλλά όχι κορεσμό. Ιδανικά, η διατροφή των ψαριών σας πρέπει να αποτελείται από σβόλους. Οι νιφάδες τείνουν να περιέχουν λιγότερα θρεπτικά συστατικά από τους σβόλους. Άλλες επιλογές περιλαμβάνουν αποξηραμένα τρόφιμα, τζελ φαγητά, παγωμένα και ζωντανά φαγητά. Οι καλύτερες επιλογές είναι φυλλώδη πράσινα λαχανικά, όπως μαρούλι, σπανάκι, ρόκα και βότανα, αλλά μπορεί ακόμα να περιλαμβάνει φαγητά όπως κολοκύθι, αγγούρι, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, μπανάνες, φράουλες και μήλα. Ιδανικά, φαγητά με υψηλή ποσότητα σε ζάχαρη, όπως φρούτα και υψηλά σε πρωτεΐνη φαγητά, όπως σκουλήκια, πρέπει να προσφέρονται με φειδώ και σαν κέρασμα για να αποφεύγονται πεπτικά και προβλήματα με τη χολή.

  • Λανθασμένη συντήρηση δεξαμενής

Αν δεν κάνετε αλλαγές νερού και η δεξαμενή σας δεν έχει πολλά φυτά, τότε δεν αφαιρείτε καθόλου το νιτρικό οξύ. Αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίζουν να αυξάνονται, σε ζημία των ψαριών. Συνηθισμένες αλλαγές νερού θα βοηθήσουν να αφαιρέσετε αυτά τα υπολείμματα νιτρικών οξέων. Ένα άλλο θέμα με το παραπανίσιο νιτρικό οξύ είναι τα φύκια. Τα φύκια θα απορροφούν νιτρικό οξύ από το νερό για να αναπτυχθούν. Σε ένα ισορροπημένο περιβάλλον δεξαμενής τα φυτά βοηθούν στην απορρόφηση των νιτρικών οξέων και οι αλλαγές νερού φροντίζουν για τα υπόλοιπα. Τα φύκια μπορούν να κάνουν τη δουλειά για εσάς απορροφώντας περισσότερα νιτρικά οξέα. Προσέξτε τα φύκια να μην αναπτυχθούν υπερβολικά.

  • Θεραπεία ενάντια στην πρόληψη

Η νούμερο ένα αιτία των μολύνσεων στα ψάρια είναι η κακή ποιότητα νερού. Πολύ συχνά οι άνθρωποι κάνουν λάθη να δίνουν στα ψάρια φαρμακευτική αγωγή για τα υποφαινόμενα συμπτώματά τους. Δεν υπάρχει ωφέλεια, όμως, αν το νερό είναι κακής ποιότητας. Η θεραπευτική αντιμετώπιση μπορεί απλά, να προσθέσει περισσότερο στρες, ενώ, μία απλή αλλαγή νερού μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Πρέπει ακόμα να έχετε στο μυαλό σας ότι ανθεκτικά σε φάρμακα βακτήρια υπάρχουν. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να προνοήσετε για τη δημιουργία αντιβιοτικά ανθεκτικών βακτηρίων, πριν προσπαθήσετε να απομακρύνετε το βλαπτικό παράγοντα έξω από τη δεξαμενή.

Η τακτική αλλαγή και φροντίδα του νερού είναι η κατάλληλη και πιο σοφή πράξη που μπορείτε να κάνετε.

  • Αλλαγή του φίλτρου

Αν κοιτάξετε τις οδηγίες για το φίλτρο θα δείτε ότι οι κατασκευαστές προτείνουν την αντικατάσταση τους κάθε λίγες εβδομάδες. Οι περισσότεροι διαχειριστές της δεξαμενής θα ακολουθήσουν αυτή την οδηγία.  Θυμηθείτε ότι τα ωφέλιμα βακτήρια ζουν στο φίλτρο της δεξαμενής. Έτσι, κάθε φορά που απομακρύνετε το φιαλίδιο του φίλτρου μεταφέρετε και μια σημαντική ποσότητα ωφέλιμων βακτηρίων.

Στην ουσία, το φίλτρο πρέπει να μην ανανεώνεται συχνά. Όταν κάνετε αλλαγές νερού στη δεξαμενή είναι καλή τακτική να το ξεπλένετε σε νερό για να απομακρύνετε τη γλίτσα, χωρίς να θανατώσετε πολλά από τα ωφέλιμα βακτήρια.

Οι πιο έμπειροι ιδιοκτήτες χρυσόψαρων προτείνουν να αντικαταστήσετε τα φίλτρα με ανθεκτικά σφουγγάρια και δαχτυλίδια κεραμικά που μπορείτε να ξεπλύνετε χωρίς να αντικαταστήσετε τίποτα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ:

Είναι πολύ εύκολο να κάνετε λάθη σαν αρχάριος. Μάθετε από τα λάθη σας αν κάνετε λάθος, διορθώστε το πρόβλημα και προχωρείτε μπροστά. Αυτό είναι το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για την καλύτερη διανοητική και συναισθηματική υγεία σας και, είναι το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για το χρυσόψαρό σας.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ.

Shares 0

Σχόλια


Read more:
Close