Μενού

7+1 λόγοι για να ΜΗΝ υιοθετήσεις έναν ημίαιμο σκύλο

Shares 1K
Σκύλος ημίαιμος Μην υιοθετήσεις έναν ημίαιμο/αδέσποτο σκύλο αν:

#1. Δεν είσαι έτοιμος για επιθέσεις αγάπης και ευγνωμοσύνης. Έχει αποδειχτεί ότι η ράτσα «Rescued» όπως είδα κάπου να την λένε (και μ’ άρεσε πολύ!) επιδεικνύει υπέρμετρες εκδηλώσεις αγάπης. Θες γιατί η αλλαγή από το καταφύγιο ή δρόμο, στο σπίτι σου είναι τόσο μεγάλη που την βιώνουν ανθρωπομορφικά? Μπορεί. Πάντως αν δεν είσαι έτοιμος για τέτοια αγάπη… άστο καλύτερα.
Σκύλος ημίαιμος
#2. Αν σου αρέσει να βλέπεις χαριτωμένα κουτάβια σε βιτρίνες pet shops. Αν πιστεύεις ότι τα puppy mills και όλα τα εργοστάσια παραγωγής κουταβιών στις Βαλκανικές χώρες, κάνουν εξαιρετική δουλειά και αξίζουν την συμπαράστασή σου. Αν πιστεύεις ότι το σκυλάκι της βιτρίνας που βλέπεις, προέρχεται από ένα τρυφερό ζευγάρωμα δύο σκυλιών που ζουν σε μία ονειρική καταπράσινη φάρμα και τρέχουν ελεύθερα όλη μέρα στους κάμπους.
Σκύλος ημίαιμος
#3. Αν έχεις λεφτά για σκότωμα. Ω εδώ δεν το συζητώ! Αν σου περισσεύουν τόσα λεφτά, τότε θα σου πρότεινα να αγοράσεις έναν σκύλο με pedigree χαρτιά, από έναν αξιόλογο και πιστοποιημένο εκτροφέα ο οποίος θα εκτρέφει μια συγκεκριμένη ράτσα σε ιδανικές συνθήκες καθαριότητας και πρασίνου. Τα σκυλιά που θα έχει στην κατοχή του θα είναι λίγα, περιποιημένα και απολύτως υγιή από κληρονομικές ασθένειες. Πολύ βασικό θα είναι να τηρεί τους κανόνες του Κ.Ο.Ε. όπου δηλώνουν καθαρά ότι «ο Κ.Ο.Ε δεν θα αποδέχεται και εγγράφει περισσότερες από 6 γέννες για κάθε θηλυκό σκύλο καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής του. Συστήνεται το ζευγάρωμα του θηλυκού σκύλου κάθε δεύτερο οίστρο.» Αν λοιπόν θέλεις έναν πραγματικά σωστό σκύλο τότε κάπως έτσι θα πρέπει να είναι το προφίλ του εκτροφέα από τον οποίο θα πρέπει να το αγοράσεις. Απλά να ξέρεις ότι το πορτοφόλι σου θα «ελαφρύνει» σίγουρα κατά 1200+ ευρώ. Χώρια τα πρώτα απαραίτητα έξοδα που θα έχεις.
#4. Αν έχεις όρεξη και διάθεση πολύ για την εκ βάθρων εκπαίδευση τουαλέτας του σκύλου σου. Αν δηλαδή βρίσκεις διασκεδαστικά τα ατυχήματα τουαλέτας μέσα στο σπίτι. Βεβαίως αν έχεις τέτοια όρεξη, εννοείται να αγοράσεις ένα κουτάβι, δεν το συζητώ! Απλά να ξέρεις, έχει παρατηρηθεί ότι ένας σκύλος ο οποίος παλιά ζούσε σε σπίτι (αλλά μετά εγκαταλείφθηκε) και είναι ενήλικος ή νεαρός, εκπαιδεύεται πολύ πιο εύκολα όσο αναφορά το θέμα της τουαλέτας. Αλλά ποιος θέλει τα εύκολα σε αυτή την ζωή? Αν είσαι λάτρης της πρόκλησης, ε τότε μην υιοθετήσεις μπορεί να βαρεθείς.
#5. Αν πιστεύεις ότι δεν υπάρχουν πολλά ημιαιμάκια από ανεξέλεγκτες γέννες που ψάχνουν σπίτι. Αν δηλαδή θεωρείς ότι δεν κυκλοφορούν αρκετές αδέσποτες ψυχές στο δρόμο και αυτό το θέαμα δεν σε επηρεάζει γιατί στο κάτω κάτω ελεύθερα δεν είναι? Μερικά που ζουν κοντά σε ταβέρνες κιόλας τα βλέπεις και καλοταϊσμένα οπότε γιατί όχι, οριακά καλοπερνάνε! Αν δεν έχεις συναντήσει ποτέ στον δρόμο σου χτυπημένο σκύλο από αμάξι, αν δεν έχεις δει ποτέ κοκαλιασμένο σκύλο να απομακρύνεται από εσένα με φόβο, τότε σαφώς και είναι λογικό να θέλεις να αγοράσεις ένα κουτάβι. Λογικά πιστεύεις ότι πάσχουμε από υπογεννητικότητα όσο αναφορά τους σκύλους. Εσύ λοιπόν ειδικά, όχι δεν υπάρχει λόγος να υιοθετήσεις έναν σκύλο.
#6. Αν είσαι τρανός υπέρμαχος του δικαιώματος των σκύλων στον έρωτα. Είσαι από αυτούς που δεν θέλουν «να πάνε ενάντια στην φύση»? Θεωρείς την στείρωση ως «παρέμβαση» στο φυσικό ένστικτο των ζώων? (Σίγουρα νομίζεις κιόλας ότι ζεις σε πρωτόγονη φυλή κάπου στον Αμαζόνιο.) Φυσικά θα θέλεις ο σκύλος σου να μπορείς να ζευγαρώνει ελεύθερα και να απελευθερώνει τις ορμές του όποτε του έρθει γιατί «έτσι είναι το σωστό» και ποιος είσαι εσύ που θα του στερήσεις τις χαρές του σεξ!? Ε? Σκέψου να σου έκαναν και εσένα το ίδιο πράγμα? Θεός φυλάξοι! Εξάλλου κάποιος, κάπου, κάποτε, σου είπε ότι η στείρωση κάνει πολύ κακό στην υγεία του σκύλου και δεν τον προστατεύει καθόλου από τον καρκίνο. Οπότε τρελός είσαι να τον στειρώσεις? Όχι βέβαια! Επομένως θα ήθελα να σε παρακαλέσω να σκεφτείς να υιοθετήσεις οτιδήποτε άλλο εκτός από γάτα και σκύλο. Χελώνα, τρωκτικά, σαύρες. Υπάρχει μια πληθώρα άλλων ειδών να διαλέξεις! Όχι για να μην με λες άδικη μετά.
#7. Είσαι άνθρωπος που λατρεύει τις μάρκες, τα επώνυμα ρούχα και τα γνωστά λογότυπα δεν λείπουν ποτέ από κάποιο αξεσουάρ πάνω σου. Αν δηλαδή θεωρείς ότι για να είσαι αυτός που είσαι πρέπει να κραδαίνεις μια ταμπέλα που να γράφει κάτι αναγνωρίσιμο τέλος πάντων, προς το ευρύ κοινό, τότε σίγουρα θα δυσκολευτείς να καταπιείς την «αγνώστου προελεύσεως» ράτσα του σκύλου σου. Το ενδιαφέρον με ένα ημιαιμάκι είναι ότι μόνο κατά προσέγγιση μπορείς εσύ ή ο κτηνίατρος σου να μαντέψετε τι ράτσες κουβαλάει μέσα του! Και αυτό είναι το ενδιαφέρον, γιατί δεν παύεις ποτέ να εκπλήσσεσαι με τα χαρακτηριστικά πολλών ρατσών αντί για μια! Γιατί ναι ο μικρός σου φίλος μπορεί να είχε μπαμπά λυκόσκυλο, μαμά ημίαιμο λαμπραντόρ αλλά γιαγιά ένα μαστιφοειδές επίσης αγνώστου προελεύσεως. Αμέσως αμέσως σου έχω συμπεριλάβει πάνω από 5 ράτσες, που είναι ο μικρότερος πιθανός αριθμός κιόλας! Πάρε για παράδειγμα την δικιά μου rescued σκυλίτσα. Μπορείς να μαντέψεις εσύ τι ράτσες κουβαλάει? Εγώ 4 χρόνια ζω, πανευτυχής, με αυτή την απορία πάντως.
#8. Σ’ αρέσει η σειρά «Grey’s Anatomy»; Αν πριν από αυτό έβλεπες και το «ER (Emergency Room)» και γενικώς σε τραβάνε τα νοσοκομεία, τα ιατρικά θέματα, το σασπένς στην αίθουσα αναμονής βρε παιδί μου! Τότε θα σε απογοητεύσει ένας σκύλος με ποικίλες ράτσες. Έχει αποδειχτεί ότι συνήθως είναι πολύ πιο υγιής από έναν καθαρόαιμο, συνεπώς οι επισκέψεις σας σε κτηνιάτρους ή νοσοκομεία θα είναι σημαντικά λιγότερες. Θα μου πεις τώρα μα τι είναι αυτά που λέω ε? Να σου εξηγήσω λοιπόν. Έχω παρακολουθήσει το ντοκιμαντέρ που έβγαλε το βρετανικό δίκτυο BBC το 2008 «Pedigree Dogs Exposed» (YouTube it αξίζει) όπου επίρριπτε ευθύνες στον Αγγλικό Κυνολογικό Όμιλο (Kennel Club) ότι οι επιλεκτικές εκτροφές των καθαρόαιμων σκύλων πλέον βασίζονται καθαρά και μόνο σε μορφολογικά πρότυπα αγνώστων παραγόντων, τα οποία επιβαρύνουν σοβαρά την υγεία των ζώων. Αυτές οι εκτροφικές πρακτικές πλέον οδηγούν τα σκυλιά σε σοβαρά ανατομικά προβλήματα καθώς και σε πληθώρα γενετικών ασθενειών. Εν αντιθέσει τώρα, τα ημιαιμάκια ζευγαρώνουν τυχαία μεταξύ τους. Οι απόγονοι, λοιπόν, τέτοιων απρόβλεπτων σχέσεων έχουν μικρότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν γενετικές ασθένειες, αφού έχουν μειωμένη πιθανότητα και οι δύο γονείς να κουβαλούν τα ίδια προβληματικά υπολειπόμενα γονίδια. Ξέρω πόσο σου αρέσουν τα ιατρικά θέματα γι αυτό έγινα λίγο πιο αναλυτική εδώ. Για σένα μόνο. Που δεν σε προτρέπω να υιοθετήσεις γιατί δεν θα έχεις και πολλά πάρε δώσε με τον κτηνίατρο. Οπότε ποιος ο λόγος; Ε;
Με αυτά και με αυτά λοιπόν πέρασε η ώρα. Η δικιά μου ημίαιμη, αλλά γαλαζοαίματη καθ’ όλα τα άλλα της, σκυλίτσα μου με κοιτάει με απορία τόση ώρα να κοπανάω το πληκτρολόγιο, ενώ αυτή περιμένει υπομονετικά να την πάω την καθιερωμένη της απογευματινή βόλτα. Επιδεικνύει αξιοθαύμαστη υπομονή θα έλεγα σαν να ξέρει ότι όλοι οι παραπάνω λόγοι για τους οποίους δεν θα ήθελα να υιοθετήσεις έναν ημίαιμο αδερφό της, είναι ουσιαστικά μια κραυγή προτροπής προς το αντίθετο!
Υιοθέτησε και σώσε μια ζωή. Για περισσότερες πληροφορίες δες εδώ www.spazgreece.gr . Από εμένα και την Olive, ράτσας rescued, ένα ευχαριστώ εκ των προτέρων!

πηγη

Shares 1K

Σχόλια


Read more:
Close