Μενού

5 προϊόντα για να βοηθήσετε τα σκυλιά με εξάρθρωση επιγονατίδας

Shares 0

Αυτό το άρθρο είναι μία περίληψη της επιγονατιδικής εξάρθρωσης σαν κατάσταση και δεν στοχεύει σε ιατρικές ή κτηνιατρικές συμβουλές. Αν υποπτεύεστε ότι ο σκύλος πάσχει από αυτό το πρόβλημα, απευθυνθείτε κατευθείαν στον κτηνίατρό σας.

Βασικά, η επιγονατοδική εξάρθρωση είναι ένας άλλος όρος του “χτυπημένου ποδιού.” Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από αυτήν και, δυστυχώς, μπορεί και ο σκύλος μας. Τα καλά νέα είναι ότι είναι πολύ συχνή, όχι επικίνδυνη για τη ζωή και, γενικά, όχι σημαντικά οδυνηρή. Ένα καλά σχεδιασμένο πλάνο φροντίδας με τον κτηνίατρο σας μπορεί να βοηθήσει το σκύλο σας στην πορεία.

Τι είναι η επιγονατοδική εξάρθρωση (patellar luxation) στους σκύλους;

Η patella είναι η επιγονατίδα. Ο όρος luxation σημαίνει ότι είναι εκτός μέρους ή τοποθετημένο εκτός. Μαζί σημαίνει ότι έχετε ένα γόνατο που είναι έξω από τη σκόπιμη θέση του, σύμφωνα με το PetMD. Στις περισσότερες περιπτώσεις η επιγονατίδα ξεπετάγιεται από τη θέση της στο κόκαλο του μηρού και μετακινείτε είτε προς την εξωτερική (lateral) ή την εσωτερική (medial) πλευρά του ποδιού. Η εξωτερική (lateral) εξάρθρωση είναι λιγότερο συχνή και εμφανίζεται πιο συχνά σε μεγαλύτερου μεγέθους ράτσες σκύλων. Η εξάρθρωση μπορεί να γίνει και στα δύο πισινά πόδια. Είναι πιο συχνά εγγενής (σημαίνει ότι κάποιος σκύλος γεννιέται με αυτήν) ορθοπεδική κατάσταση και μπορεί ακόμη να προκληθεί από τραυματισμό. Είναι μάλιστα περισσότερο συχνή σε κάποιες ράτσες σε σχέση με άλλες.

Είναι συγκεκριμένες ράτσες σκύλων πιο επιρρεπείς από άλλες στην επιγονατοδική εξάρθρωση;

Η ίδια είναι πιο συχνή στα Μπόστον Τεριέρς, τα Τσιουάουα, τα Miniature Poodles, τα Πομεράνιαν και τα Γιόρκσαϊρ Τεριέρς; αλλά μπορεί να επηρεάσει κάθε σκύλο.

Ποια είναι τα σημάδια της πάθησης στους σκύλους;

Τα καλά νέα είναι ότι εύκολα μπορείτε να την εντοπίσετε στο σκύλο σας. Το πιο σημαντικό σημάδι είναι μια αλλαγή στις δρασκελιές που μπορεί να μοιάζει με παραπάτημα ή σαν τριποδισμός. Μερικές φορές ένα σκυλί μπορεί να κρατάει ή να τεντώνει το πόδι πίσω του. Το αναπήδημα με το ένα πόδι, το πήδημα ή το τέντωμα συμβαίνει όταν η επιγονατίδα είναι εκτός της θέσης της. Όταν τοποθετηθεί στη θέση της, ο σκύλος θα μπορεί να βαδίζει όπως πριν.

Όπως περιέγραψε η κτηνίατρος σε ειδικά περιστατικά Dr. Jennifer Seid, υπάρχουν τέσσερα στάδια της εξάρθρωσης στα σκυλιά:

Πρώτο Στάδιο: Η επιγονατίδα βγαίνει από τη συνήθη θέση της με πίεση του χεριού αλλά επιστρέφει πάλι πίσω όταν ελευθερωθεί. Το στάδιο 1 συνήθως συναντάται περιστασιακά σε εξετάσεις στον κτηνίατρο και δεν οδηγεί συχνά σε κλινικά συμπτώματα.

Δεύτερο Στάδιο: Η επιγονατίδα του σκύλου εύκολα μετακινείται εκτός της φυσικής της θέσης με πίεση του χεριού και παραμένει εκτός θέσης μέχρι να προσαρμοσθεί ξανά με το χέρι. Αδυναμία στο πόδι είναι συνήθως συχνή στις εξαρθρώσεις και μπορεί να είναι οδυνηρή η εμπειρία αν το σπάσιμο στο χόνδρο έχει προκληθεί από μόνιμη εξάρθρωση.

Τρίτο Στάδιο: Η επιγονατίδα είναι αποσυνδεδεμένη για τον περισσότερο καιρό, αλλά μπορεί να επιστρέψει στη φυσική της θέση με πίεση του χεριού. Μόλις σταματήσει η πίεση, παρόλα αυτά, η επιγονατίδα συνεχίζει κατευθείαν να βρίσκεται εκτός θέσης. Εξαιτίας αλλαγών στη δομή του μέλους και/ή σε καταστροφή του χόνδρου από τη μόνιμη εξάρθρωση, τα σκυλιά σε αυτό το στάδιο μπορεί να βιώνουν περισσότερο πόνο και να επιδεικνύουν πιο έντονη αδυναμία.

Τέταρτο Στάδιο: Η επιγονατίδα του σκύλου είναι μόνιμα εκτός της θέσης της και δεν μπορεί να επιστρέψει με την πίεση του χεριού. Σοβαρές αλλαγές στη δομή του μέλους είναι συνήθως παρούσες, που μπορεί να οδηγήσουν σε αδυναμία και διαφορετικά σε διαταραγμένη κίνηση και μειωμένη λειτουργικότητα του μέλους.

Τα Στάδια 1 και 2 μπορούν να αντιμετωπισθούν με φαρμακευτική αγωγή. Μπορεί να απαιτούν ακόμη περιορισμούς στην άσκηση και υπολογισμούς στη διαχείριση του βάρους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, φυσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει το σκύλο σας να αποκτήσει πάλι τη μυϊκή δύναμη που μπορεί να το βοηθήσει να επιστρέψει στα ίδια επίπεδα δραστηριότητας. Εάν ένας σκύλος στο στάδιο 2 βιώνει εξαιρετικό πόνο η εγχείρηση ίσως να είναι μια επιλογή. Για τα Στάδια 3 και 4, η εγχείρηση είναι συνήθως απαραίτητη.

Καθώς βοηθάτε το σκύλο σας μέσα από τη διαδικασία της διάγνωσης και της θεραπείας, υπάρχουν κάποια προϊόντα που μπορεί να κάνουν πιο εύκολα (και πιο άνετα) τα πράγματα και για τους δύο.

5 Αντικείμενα για να βοηθήσουν σκύλους με επιγονατοδική εξάρθρωση

Qumy Dog Boots

Εάν και λίγα πράγματα θα σταματήσουν την επιγονατίδα του σκύλου να βγαίνει εκτός περιοχής, αυτές οι μπότες μπορεί να βοηθήσουν στην παροχή λίγης σταθερότητας. Είναι ιδιαίτερα βοηθητικές εάν ζείτε σε μέρη όπου βρέχει ή κάνει παγωνιά πολύ. Έχοντας λίγη πρόσφυση σε μέρη όπου ο καιρός προκαλεί γλίστρα διασφαλίζουν ότι μπορείτε να κρατήσετε τον τριχωτό φίλο σας σε καλό βάρος και φόρμα, που κάνει τη ζωή με αυτήν την πάθηση λίγο πιο εύκολη.

Furhaven Orthopedic Pet Bed for Dogs and Cats

Ένα ορθοπεδικό κρεβάτι παρέχει ακλόνητη, άνετη στήριξη για όλα τα σκυλιά. Αλλά είναι ιδιαίτερα βοηθητικά για αυτούς που μπορεί να θέλουν λίγη άνεση σε τραυματισμένα μέρη. Ένα καλό κρεβάτι δεν θα θεραπεύσει την εξάρθρωση στα σκυλιά, αλλά μπορεί να παρέχει καλή στήριξη για ένα τραυματισμένο σύνδεσμο. Επίσης, αυτά τα κρεβάτια είναι πολύ χαριτωμένα, εύκολα πλένονται και έρχονται σε μια ποικιλία διακοσμήσεων, μεγεθών και σχημάτων.

Rabbitgoo No-Pull Dog Harness

Εάν ο σκύλος σας βιώνει κάποιο πόνο εξαιτίας της εξάρθρωσης αλλά όχι τόσο σοβαρό για να χρειάζεται εγχείρηση, ανθεκτικά και υποστηρικτικά χάμουρα μπορεί να είναι βοηθητικά. Αυτό παρέχει ένα ασφαλές μέσος για βόλτες, αλλά ακόμα και μία λαβή στην κορυφή που σας δίνει την επιλογή να δώσετε ένα χεράκι αν το κουτάβι σας δείχνει να το χρειάζεται.

Loobani Portable Dog Sling for Back Legs

Για σκυλιά τα οποία έχουν κάνει εγχείρηση για να διορθώσουν την εξάρθρωση, ένας φάκελος στήριξης μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμος. Αυτό το ανθεκτικό εργαλείο είναι εύκολο στη χρήση και άνετο και για εσάς και για το σκύλο σας. Είναι μια εξαιρετική επιλογή για να βοηθήσει το σκύλο σας να μετακινείται στο σπίτι και έξω στην αυλή ενώ σας περιμένει ή αναρρώνει από την εγχείρηση.

Nuloom Moroccan Blythe Area Rug

Εάν έχετε γλιστερά πατώματα χωρίς κουβέρτες, χαλάκια μπορεί να είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να παρέχουν σταθερότερο βηματισμό για το σκύλο σας με εξάρθρωση. Είναι τέλεια γιατί έρχονται σε πολλά χρώματα, σχήματα και μεγέθη –σε καλή τιμή- για να εναρμονίζονται με το σπίτι σας. Μπόνους; Μπορούν εύκολα και να πλυθούν!

Όπως γνωρίζετε η κτηνιατρική φροντίδα μπορεί να είναι πολύ δαπανηρή. Μπορεί να θέλετε να σκεφτείτε πιο καλά την περίπτωση ασφάλισης του σκύλου σας.

Η επιγονατιδική εξάρθρωση μπορεί να αντιμετωπισθεί με έναν συνδυασμό καλής κτηνιατρικής φροντίδας, πολλές αγκαλιές και κάποια προσεκτικά διαλεγμένα υποστηρικτικά προϊόντα που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε πιο αποτελεσματικά τα συμπτώματα.

Για περισσότερες πληροφορίες και πρόσβαση στα προϊόντα δείτε εδώ.

Shares 0

Σχόλια


Read more:
Close