Μενού

Υπάλληλος του μετρό απαγόρευε παρανόμως την είσοδο σε συρμό εκπαιδευτή και εκπαιδευόμενου σκύλου οδηγού τυφλών

Shares 103

Σκύλος Την Τρίτη 22 Μαρτίου 2016 και ώρα 14:00 ένας υπάλληλος του σταθμού μετρό Πανόρμου με κατεύθυνση προς Αγία Μαρίνα απαγόρευε παρανόμως για αρκετή ώρα την είσοδο σε συρμό σε εκπαιδευτή και εκπαιδευόμενο σκύλο – οδηγό της Ελληνικής Σχολής Σκύλων – Οδηγών Τυφλών «Λάρα».

Σε επιστολή καταγγελία που απέστειλε η Σχολή «Λάρα» στον πρόεδρο του ΔΣ Αττικό Μετρό Α.Ε. Γιάννη Μυλόπουλο και στους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας καταγγέλλει ότι ο εκπαιδευτής έφερε κι επέδειξε όλα τα σχετικά νομιμοποιητικά έγγραφα, πλην όμως ο υπάλληλος της Αττικό Μετρό Α.Ε. δεν άλλαζε στάση κατά παράβαση της ισχύουσας Νομοθεσίας. Επιπλέον της απαγόρευσης εισόδου, ο συγκεκριμένος υπάλληλος επέδειξε και ειρωνική συμπεριφορά, φτάνοντας στο σημείο να επιτρέψει, όπως ανέφερε «χαριστικά», την επιβίβαση της ομάδας εκπαιδευτή και σκύλου- οδηγού μετά την παρέλευση αρκετής ώρας (έπειτα από τη διέλευση τριών συρμών) και την παρέμβαση τρίτων. Μάλιστα, επέτρεψε την επιβίβαση τους στο τελευταίο βαγόνι, ίσως διότι στην αντίληψή του ο σκύλος – οδηγός τυφλών μοιάζει με ποδήλατο.

Σκύλος

«Με δεδομένο ότι ανάλογα περιστατικά με ειρωνική συμπεριφορά υπαλλήλου της Αττικό Μετρό Α.Ε. – όχι όμως τέτοιας πρωτοφανούς κατάληξης – έχουν σημειωθεί και στο παρελθόν στον συγκεκριμένο σταθμό, θεωρούμε πλέον υποχρέωσή μας να καυτηριάσουμε τη συγκεκριμένη ενέργεια και συμπεριφορά, καταγγέλλοντάς την σε πρώτη φάση προς την Αττικό Μετρό Α.Ε., ενημερώνοντας παράλληλα για την ισχύουσα νομοθεσία, παρότι, όπως θα γνωρίζετε, η άγνοια του νόμου δεν επιτρέπεται και δεν αποτελεί δικαιολογία.

Προχωρούμε σε αυτή την εκπαιδευτικού-παιδευτικού χαρακτήρα ενημέρωση διότι από το συγκεκριμένο περιστατικό διεφάνει άγνοια από τον συγκεκριμένο υπάλληλο για την ύπαρξη και ισχύ νομικού πλαισίου που αφορά στο αναφαίρετο δικαίωμα για την ανεμπόδιστη είσοδο των εκπαιδευόμενων κι εκπαιδευμένων σκύλων-οδηγών τυφλών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Επιπρόσθετα όμως και αυτό είναι το κρισιμότερο, παρουσιάστηκε γενικότερη αδυναμία κεντρικής παρέμβασης της Αττικό Μετρό Α.Ε. για να επιδιορθώσει τα «αδιόρθωτα» ενός υπαλλήλου της» αναφέρει στην επιστολή της η Ελληνική Σχολή Σκύλων – Οδηγών Τυφλών «Λάρα».

Η Σχολή αναμένει άμεσα τις διορθωτικές ενέργειες της Αττικό Μετρό Α.Ε. ώστε παρόμοιο περιστατικό να μην επαναληφθεί ουδέποτε στο μέλλον προς τους αυξανόμενους σε πλήθος Έλληνες ή επισκέπτες χειριστές κι εκπαιδευτές σκύλων-οδηγών, που προσπαθούν καθημερινά, σε ένα εξαιρετικά αφιλόξενο περιβάλλον, να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στην αυτόνομη διαβίωση και την καθολική πρόσβαση.

«Δυστυχώς σε αυτές τις μεμονωμένες περιπτώσεις συμπολιτών μας δεν γίνεται κατανοητό ότι οι σκύλοι-οδηγοί, καθόλα υγιείς, ήρεμοι και εκπαιδευμένοι βάσει των υψηλότερων προδιαγραφών εκπαίδευσης, είναι εργαζόμενα ζώα που απλοποιούν την καθημερινότητα των τυφλών, παρά την απροσπελασιμότητα των υποδομών και τα επιπρόσθετα εμπόδια (π.χ., κατάληψη πεζοδρομίων, στάθμευση σε διαβάσεις πεζών και σε ράμπες, κ.α.) που βάζουν ορισμένοι στο διάβα τους.

Η Ελληνική Σχολή Σκύλων-Οδηγών Τυφλών “Λάρα”, όπως έχουμε επιδείξει σε αρκετές περιπτώσεις φορές στο παρελθόν, δεν επιθυμούμε την διαπόμπευση αυτών των που είτε δεν αγαπούν τα κατοικίδια ζώα, είτε δεν είναι ενημερωμένοι για τις πρόνοιες της ελληνικής νομοθεσίας. Σε κάθε όμως περίπτωση, η αποσιώπηση τέτοιων περιστατικών θα μας καθιστούσε συνυπεύθυνους στη καταστρατήγηση βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία. Για το λόγο αυτό το περιστατικό της παράνομης παρεμπόδισης της εισόδου σε συρμό σε εκπαιδευτή και εκπαιδευόμενο σκύλο-οδηγό τυφλών από υπάλληλο της Αττικό Μετρό Α.Ε. οφείλουμε να το καυτηριάσουμε, προβαίνοντας άμεσα σε ενέργειες δημοσιότητάς του και βεβαίως να παρακολουθήσουμε τις διορθωτικές ενέργειες που πρέπει να πραγματοποιηθούν με ευθύνη της Αττικό Μετρό Α.Ε.» αναφέρει η Σχολή.

petsonly.gr

Shares 103

Σχόλια


Read more:
Close