Μενού

Η αλήθεια για το σκυλί – αστροναύτης: Πώς έγινε πείραμα από τους Ρώσους (Βίντεο)

Shares 18

σκύλοι Οι άνθρωποι από τις πρώτες τους προσπάθειες να κατακτήσουν τους ουρανούς και το διάστημα επιστράτευσαν κάθε μορφή ζωής με σκοπό να δοκιμάσουν τις κατασκευές τους, πριν επιβιβαστούν σε αυτές.

Το 1783 οι αδερφοί Montgolfier, εφευρέτες του αερόστατου, πριν το δοκιμάσουν οι ίδιοι έβαλαν στο καλάθι τους ένα πρόβατο, μία πάπια και ένα κόκορα. Από τότε πειραματόζωα σε πυραύλους και διαστημόπλοια ήταν μύγες, ποντίκια, χάμστερ, γάτες, βάτραχοι, αράχνες, σαύρες, χρυσόψαρα και μαϊμούδες.

Το πρώτο όμως ζώο που κατάφερε να μπει σε τροχιά γύρω από τη γη ήταν ένας σκύλος με το όνομα Laika.

Ενώ για πολλά χρόνια η αλήθεια για την τύχη της Laika έμενε κρυφή, το 2002 αποκαλύφθηκε η όχι και τόσο ευχάριστη πραγματικότητα.

Η Laika ανέβηκε και απογειώθηκε με τον Sputnik 2 στις 3 Νοεμβρίου του 1957. Ο Sputnik 2 ήταν μία μεταλλική σφαίρα που ζύγιζε 113 κιλά. Αρχικά οι Ρώσοι υποστήριξαν πως το σκυλί κατάφερε να ζήσει για 5 περίπου ημέρες και πέθανε όταν καταστράφηκαν οι μπαταρίες της κάψουλας. Το 2002 αποκαλύφθηκε πως η Laika έζησε μόνο 5-7 ώρες και πέθανε από υπερθέρμανση, φόβο και στρες.

σκύλοι

Η αλήθεια είναι πως οι Ρώσοι δεν σκόπευαν ποτέ να φέρουν πίσω την Laika ζωντανή. Οι επιστήμονες μάλιστα είχαν προγραμματίσει πως το τελευταίο της γεύμα θα είχε δηλητήριο, ώστε το σκυλί να πεθάνει πριν η κάψουλα μπει στην ατμόσφαιρα και καεί. Υπάρχουν σήμερα επιστήμονες σήμερα που υποστηρίζουν πως η Laika ψήθηκε ζωντανή κατά την απογείωση.

Εάν νομίζεται πως η Laika ήταν το μόνο θύμα για την ανακάλυψη του διαστήματος κάνετε λάθος. Η λίστα είναι μεγάλη. Από το 1957 έως και το 1966 έχασαν την ζωής άλλα 6 τουλάχιστον σκυλιά. Πολλά από αυτά βρήκαν φριχτό θάνατο.

Η πρώτη πτήση που τα πειραματόζωα επέστρεψαν ζωντανά, έγινε στις 19 Αυγούστου του 1960. ΟKorabl-Sputnik 2 μετά από 18 περιστροφές γύρω από τη γη επέστρεψε φέρνοντας πίσω μαζί του 2 σκύλους, 40 ποντίκια και 2 αρουραίους. Λίγο αργότερα ένας από τους σκύλους γέννησε 6 κουτάβια και το ένα από αυτό δόθηκε ως δώρο στον πρόεδρο John F. Kennedy.

σκύλοι

Τα σκυλιά που πήραν μέρος στις δοκιμές ήταν αδέσποτα τα οποία μαζεύτηκαν από το δρόμο. Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, δεκάδες από αυτά μπήκαν σε προσομοιωτές και πέθαναν από το στρες, φόβο ή ατυχήματα. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως σε κάποιο στάδιο των δοκιμών περιόριζαν το σκυλί σε ένα μικρό κουτί για 20 ημέρες. Ο χώρος ήταν τόσο στενός που ήταν αδύνατο να κουνηθεί και μάλιστα επέλεγαν θηλυκά διότι μπορούσαν να κάνουν την ανάγκη τους, χωρίς να χρειάζεται να σηκώσουν το πόδι.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο την περιπέτεια της Laika.

petsonly.gr

Shares 18

Σχόλια


Read more:
Close