Μενού

Θρήνος στο Βιετνάμ για τον θάνατο ιερής χελώνας (Εικόνες)

Shares 7

χελώνα
Η απώλειά της θεωρείται κακός οιωνός για τις επικείμενες αλλαγές στο Κομμουνιστικό Κόμμα – Δείτε τις φωτογραφίες

Στο πένθος έχει βυθιστεί το Βιετνάμ μετά την είδηση του θανάτου της ιερής γιγάντιας χελώνας του, συμβόλου της ανεξαρτησίας της χώρας.

Η χελώνα- η συγκεκριμένη ανήκε σε άμεσα απειλούμενο είδος, είχε μυθικό ρόλο στο Βιετνάμ. Σπάνια αναδυόταν από το νερό και κάθε φορά που αυτό συνέβαινε θεωρείτο σημάδι καλής τύχης.

Ο θάνατός της προκάλεσε θλίψη αλλά και φόβους πως κάτι δεν θα πάει καλά στην επικείμενη… αλλαγή ηγεσίας στο κυβερνών κομμουνιστικό κόμμα της χώρας.

Η χελώνα, που απέκτησε μυθικές διαστάσεις καθώς αναφερόταν στα παραμύθια που λέγονται στα παιδιά εδώ και πολλές γενιές, βρέθηκε νεκρή στη λίμνη Hoan Kiem στο κέντρο του Ανόι το βράδυ της Τρίτης.

Ζύγιζε περίπου 200 κιλά και λέγεται πως ήταν μεταξύ 80 και 100 ετών.

Οι ειδικοί λένε πως ήταν μία από τις μόλις τέσσερις χελώνες του είδους της που υπάρχουν!

Δύο ζουν σε ζωολογικό κήπο της Κίνας και η άλλη σε άλλη λίμνη στο Ανόι.

«Ήταν ένα γηραιό ζώο, πιστεύω πάνω από 100 ετών, οπότε ο θάνατός της δεν αποτελεί έκπληξη», τόνισε ο Tim McCormack από το Asian Turtle Program.

Λόγω της πολιτισμικής σημασίας της χελώνας, που πολλοί Βιετναμέζοι θεωρούν «σχεδόν ιερή», δεν έχει σταθεί δυνατό να ενταχθεί σε κανένα πρόγραμμα εκτροφής που θα μπορούσε να συμβάλει στην προστασία του είδους, πρόσθεσε.

Πολλοί θεώρησαν τον θάνατό της κακό οιωνό για τις επικείμενες αλλαγές στο Κομμουνιστικό Κόμμα της χώρας που αρχίζει οσονούπω το Συνέδριό του. Εκεί θα επιλεγεί ο επόμενος αρχηγός του κόμματος, πρόεδρος και πρωθυπουργός.

Σε ένα από τα παραμύθια που περνά από γενιά σε γενιά, η ιερή χελώνα είναι φύλακας του μαγικού σπαθιού του Le Loi, αντάρτη ηγέτη του 15ου αιώνα ο οποίος νίκησε τους Κινέζους εισβολείς.

Παρότι επισήμως στο Βιετνάμ υπάρχει αθεΐα, πολλοί Βιετναμέζοι είναι βαθιά προληπτικοί.

«Νιώθω ένα κενό, τα παιδιά και τα εγγόνια μου θα γνωρίσουν τη χελώνα μόνο από το θρύλο της», αναφέρει σχολιαστής σε δημοφιλή ιστοσελίδα.

Όπως αναφέρει η Daily Mail, οι αναφορές για τον θάνατο της χελώνας έκαναν πρώτα την εμφάνισή τους στα κρατικά μέσα ενημέρωσης το βράδυ της Τρίτης αλλά ορισμένες αποσύρθηκαν λόγω πιέσεων από τις κομμουνιστικές αρχές.

Η νεκρή χελώνα κρατείται σε έναν ναό στο νησάκι που βρίσκεται στη λίμνη όπου ζούσε εν αναμονή της επίσημης απόφασης σχετικά με το τι θα γίνει στη συνέχεια, αναφέρουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Εξετάζεται και το ενδεχόμενο της ταρίχευσης.

 

χελώνα

χελώνα

χελώνα

χελώνα

newsbeast.gr

Shares 7

Σχόλια


Read more:
Close