Μενού

Αυτή είναι η συγκλονιστική εικόνα της ζωής των ζώων σε αιχμαλωσία (Εικόνες-Βίντεο)

Shares 150

ζώα Αβάσταχτα ψυχολογικά και συναισθηματικά τραύματα για τον μικρό ουρακοτάγκο – Φωτογραφίες και βίντεο προκαλούν θλίψη
Η εικονιζόμενη Joss, μωρό ουρακοτάγκος που ζούσε σαν «κατοικίδιο» στο Βόρνεο διασώθηκε στις 5 Ιανουαρίου από ομάδα της International Animal Rescue σε συνεργασία με την υπηρεσία Natural Resources Conservation Agency και το παρακάτω βίντεο δείχνει το ψυχολογικό τραύμα που σημάδεψε το δύστυχο ζώο.

Στο σπαραξικάρδιο βίντεο η μικρούλα Joss φαίνεται να πέφτει ξανά και ξανά στο πάτωμα και να χτυπά το κεφάλι της στον τοίχο. Σταματά την αφύσικη και αυτοκαταστροφική συμπεριφορά της μόνο όταν κτηνίατρος της International Animal Rescue της δίνει μπιμπερό με γάλα.

«Η Joss αγκαλιάζει συνέχεια τον εαυτό της επειδή της λείπει η σωματική επαφή και η παρηγοριά που θα ένιωθε στην αγκαλιά της μαμάς της. Η ζωή της μέχρι σήμερα πρέπει να ήταν πολύ τραυματική και στρεσογόνα για να συμπεριφέρεται με τέτοιο αφύσικο τρόπο», δήλωσε η κτηνίατρος της οργάνωσης Jaclyn Eng μετά την εξέταση και παρατήρηση του μικρού ουρακοτάγκου.

«Τα ζώα συνήθως αναπτύσσουν στερεοτυπικές συμπεριφορές σαν μηχανισμό αντίδρασης σε μια κατάσταση που τα κάνει να στρεσάρονται. Η ομάδα μας δεν έχει ξαναδεί τόσο νεαρό ουρακοτάγκο να επιδεικνύει τέτοια στερεοτυπική συμπεριφορά. Είναι εξαιρετικά θλιβερό να το βλέπουμε γιατί αντανακλά το ψυχικό και συναισθηματικό τραύμα που κάνει τη μικρή Joss να υποφέρει», εξηγεί μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα Independent.

«Αρχικά προσπαθήσαμε να την προσφέρουμε ασφάλεια και παρηγοριά και να την αγκαλιάσουμε», συνεχίζει, «αλλά προφανώς είναι τόσο στρεσαρισμένη στο νέο περιβάλλον της που δεν θέλει να την αγγίζουμε, φεύγει από την αγκαλιά μας και ‘περπατά’ στους αγκώνες της. Προσπαθήσαμε να την κάνουμε να ηρεμήσει δίνοντάς της για συντροφιά ένα μεγάλο αρκουδάκι αλλά ούτε αυτό τη βοήθησε. Συνέχισε να χτυπά το κεφάλι της στον τοίχο ξανά και ξανά».

Ο ιδιοκτήτης της 2χρονης Joss, ένας άνδρας ονόματι Dahlan, παραδέχθηκε πως είχε αγοράσει τον μικρό ουρακοτάγκο για 32 ευρώ (!) επειδή τον λυπόταν και δεν ήξερε πως ήταν παράνομο να έχει κάποιος ένα τέτοιο ζώο για κατοικίδιο. Η μικρούλα ζούσε μαζί του στο σπίτι με τη γυναίκα και τα τέσσερα παιδιά του.

«Ο αριθμός των ουρακογάγκων που σώσαμε από καμμένα δάση τους τελευταίους μήνες αυξάνεται διαρκώς, η Joss είναι ο 99ος που μεταφέρουμε στο κέντρο αποκατάστασης», εξηγεί η Karmele Llano Sanchez, διευθύντρια προγράμματος του IAR Indonesia.

«Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα ζώα του κέντρου, οι προσπάθειες αποκατάστασης και επανένταξης της Joss και η προετοιμασία της για να επιστρέψει στη ζωή στη φύση θα πάρει χρόνια. Αυτή η μακρά περίοδος είναι απαραίτητη για τα ζώα αυτά όχι μόνο για να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες για να επιβιώσουν αλλά και για να επουλώσουν το ψυχολογικό τραύμα της αιχμαλωσίας τους και της ζωής τους σε συνθήκες αιχμαλωσίας. Η Joss είναι ακόμα μια περίπτωση που τα ψυχολογικά και συναισθηματικά τραύματα είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν από τα σωματικά. Το να έχει κάποιος ουρακοτάγκους για κατοικίδια δεν είναι μόνο παράνομο, είναι και απίστευτα σκληρό για αυτά τα ευαίσθητα και έξυπνα πρωτεύοντα».

ζώα

ζώα

ζώα

newsbeast.gr

Shares 150

Σχόλια


Read more:
Close