Μενού

Το παθητικό κάπνισμα βλάπτει και τα κατοικίδια

Shares 100

κατοικίδια Οι καπνιστές ιδιοκτήτες προξενούν κακό στα ζώα τους

Το κάπνισμα κάνει εξίσου κακό και στην υγεία των γατιών και των σκυλιών, δείχνει μια νέα έρευνα του πανεπιστημίου της Γλασκόβης η οποία διαπίστωσε ότι υπάρχει σχέση μεταξύ του αυξημένου κινδύνου να παρουσιάσουν διάφορες ασθένειες τα κατοικίδια και του περιβάλλοντος όπου ζουν.

Γάτες και σκύλοι που ζουν σε σπίτια καπνιστών κινδυνεύουν να παρουσιάσουν συγκεκριμένες μορφές καρκίνου ή και να βάλουν πολλά κιλά μετά τη στείρωσή τους, υπογραμμίζει η Κλερ Νότενμπελτ, καθηγήτρια ιατρικής και ογκολογίας στο Ινστιτούτο Κτηνιατρικής του πανεπιστημίου αυτού.

«Έχουμε ήδη δείξει ότι οι σκύλοι απορροφούν σημαντική ποσότητα καπνού όταν ζουν σε ένα σπίτι. Η έρευνά μας σχετικά με τις γάτες δείχνει ότι επηρεάζονται ακόμη περισσότερο, πιθανότατα επειδή πλένονται σχολαστικά, απορροφώντας έτσι ακόμη μεγαλύτερη ποσότητα καπνού», ανέφερε η καθηγήτρια στην ανακοίνωσή της.

Η μελέτη αυτή δείχνει επίσης ότι το επίπεδο νικοτίνης στο τρίχωμα των ζώων μειώνεται αισθητά αν οι ένοικοι του σπιτιού καπνίζουν λιγότερα από 10 τσιγάρα ημερησίως.

«Δεν υπάρχει κίνδυνος μόνο για τους καπνιστές αλλά και για τους άλλους λόγω του παθητικού καπνίσματος και οι ιδιοκτήτες γάτων και σκύλων συχνά ξεχνούν σε τι κίνδυνο εκθέτουν τα ζώα τους», συνέχισε η Νότενμπελτ υπογραμμίζοντας ότι το σταμάτημα του καπνίσματος είναι «η καλύτερη λύση για την υγεία και την ευημερία του ζώου».

newsbeast.gr

Shares 100

Σχόλια


Read more:
Close