Η ζωή του στέρησε τα δύο μπροστινά πόδια του, όταν ένα αμάξι τον χτύπησε σε ηλικία μόλις τριών μηνών. Όμως ο Κούτσου, ο γάτος από τη Λεμεσό της Κύπρου, κατάφερε να βγει νικητής μ’ έναν αξιοθαύμαστο τρόπο, ανατρέποντας τις δυσοίωνες προβλέψεις του κτηνιάτρου του, ο οποίος πρότεινε εξαρχής να υποβληθεί σε ευθανασία. Κατά την επιστημονική του άποψη «πολύ δύσκολα θα επιβίωνε χωρίς τα δύο μπροστινά του πόδια». Σήμερα ο 6χρονος πανέμορφος Κούτσου περπατάει με άνεση στα δύο πίσω του πόδια, τρέχει και ανεβαίνει τις σκάλες όρθιος σαν άνθρωπος, παίζει και απολαμβάνει τη ζωή του, κόντρα στις όποιες κινητικές δυσκολίες.
Ο Κούτσου γεννήθηκε αδέσποτος, αλλά είχε την τύχη να βρει την αγάπη και την φροντίδα στην αγκαλιά δύο Κύπριων γυναικών, της κ. Στέλλας Κωνσταντίνου και της κόρης της Μαρίας, που στάθηκαν δίπλα του σαν φύλακες άγγελοι μετά το σοβαρό τραυματισμό του το βράδυ της 9ης Σεπτεμβρίου του 2009. Την Ιστορία του Κούτσου, αυτού του αξιολάτρευτου γάτου από την Κύπρο, μοιράζεται με τις «Ιστορίες Αδέσποτων» η κ. Στέλλα Κωνσταντίνου, η οποία, όπως ομολογεί, δεν θα ξεχάσει ποτέ εκείνο το βράδυ που βρήκε μαζί με την κόρη της Μαρία, μέσα στην αυλή του σπιτιού τους, μια σταλιά γατάκι, μέσα στα αίματα και με «εξαφανισμένα» τα μπροστινά του πόδια, να κλαίει εκλιπαρώντας για βοήθεια.
Ο κτηνίατρος πρότεινε ευθανασία
Η κ. Στέλλα Κωνσταντίνου θυμάται εκείνο το βράδυ. «Μετά το πρώτο σοκ βρήκαμε ξανά την ψυχραιμία μας και καλέσαμε άμεσα τον κτηνίατρο που φροντίζει και τα υπόλοιπα ζώα μας, αδέσποτα και δεσποζόμενα, ζητώντας του να ανοίξει άμεσα το κτηνιατρείο του, γιατί προέκυψε ένα σοβαρό έκτακτο περιστατικό. Με λεπτούς χειρισμούς μετέφερα τον Κούτσου μαζί με την κόρη μου στον κτηνίατρο, ο οποίος δεν έδωσε και πολλές ελπίδες ότι αυτό το ζώο θα μπορούσε να επιβιώσει χωρίς τα μπροστινά του πόδια. Πρότεινε ευθανασία. Όχι γιατρέ, του είπα. Δεν του δώσαμε τη ζωή για να του την πάρουμε πίσω. Και τον παρακαλέσαμε να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να σωθεί αυτό το γατάκι. Κι έτσι ο Κούτσου υποβλήθηκε το ίδιο βράδυ σε χειρουργική επέμβαση και παρέμεινε 3 μέρες στο κτηνιατρείο κάτω από στενή ιατρική παρακολούθηση. Στη συνέχεια τον μετέφερα στο σπίτι μου και από την πρώτη κιόλας μέρα άρχισε ένας πραγματικά δύσκολος αγώνας».
Ο Κούτσου για 4 ολόκληρους μήνες δεν έκανε ούτε βήμα έξω από το κρεβατάκι του. Τον φρόντιζαν οι δύο γυναίκες σε καθημερινή βάση χωρίς ποτέ να χάσουν την αισιοδοξία τους. Αντιθέτως κάθε μέρα που περνούσε πείσμωναν ακόμη περισσότερο. «Του δίναμε την αντιβίωση του, τον ταΐζαμε, τον καθαρίζαμε, όταν έκανε την ανάγκη του, τον χαϊδεύαμε, του μιλούσαμε. Έγινε ισότιμο μέλος της οικογένειας μου. Και ως ισότιμο μέλος τον στηρίξαμε στα δύσκολα» αναφέρει η κ. Στέλλα Κωνσταντίνου στις «Ιστορίες Αδέσποτων».
Η ιστορία του Κούτσου αποδεικνύει για ακόμη μια φορά ότι η αγάπη μπορεί να κάνει θαύματα. Μετά από 4 μήνες ακινησίας, ο Κούτσου άρχισε δειλά-δειλά να κάνει τις πρώτες του απόπειρες για να περπατήσει ξανά προσπαθώντας να φέρει σε ισορροπία το σώμα του με τα δύο πίσω του πόδια. Έκανε ένα βήμα και μετά έπεφτε. Σηκωνόταν και ξαναπροσπαθούσε. Ξαναέπεφτε. Προσπαθούσε ξανά και ξανά ώσπου ο Κούτσου κατάφερε να σηκωθεί κυριολεκτικά στα δύο πίσω του πόδια.
Ο Κούτσου ποτέ δεν δέχθηκε το αναπηρικό αμαξίδιο που ίσως να διευκόλυνε τη ζωή του. Σήμερα είναι ένας ανεξάρτητος γάτος. Περπατάει, τρέχει και ανεβαίνει όρθιος τις σκάλες σαν άνθρωπος. Κάνει ζαβολιές και δείχνει την ευγνωμοσύνη του στις δύο Κύπριες γυναίκες που δεν τον εγκατέλειψαν εκείνο το βράδυ, στάθηκαν δίπλα του, τον φρόντισαν και του έδωσαν την ευκαιρία να ζήσει κοντά τους το υπόλοιπο της ζωής του.
Δεν ξεχνάει όμως ότι η φύση του έδωσε και δύο μπροστινά πόδια, τα οποία εξακολουθεί και μετά τον ακρωτηριασμό τους να τα «χρησιμοποιεί» χωρίς στην πραγματικότητα να υπάρχουν, κάνοντας κινήσεις όπως να ακονίζει τα νύχια του ή να σκεπάσει τα ούρα του. Ο Κούτσου έμαθε να προστατεύει τον εαυτό του αναπτύσσοντας μια τσιριχτή φωνή, η οποία λειτουργεί αποτρεπτικά σε ο,τιδήποτε νιώσει ότι τον απειλεί.
Η περίπτωση του Κούτσου από τη Λεμεσό της Κύπρου προκαλεί το θαυμασμό μας για το κατόρθωμα του να φέρεται και να ζει φυσιολογικά σε σημείο που να μην αισθάνεται την απουσία των δύο μπροστινών του ποδιών. Αποτελεί κι ένα παράδειγμα προς μίμηση για όλους εμάς τους ανθρώπους, γιατί παρά τις δυσκολίες, ξέρει να επιβιώνει και να πορεύεται με αξιοπρέπεια.
storiesadespoton.gr