Μενού

12 επιστημονικά βέβαιοι τρόποι για να δεθείτε με το κουνέλι σας

Shares 0

Τα κουνέλια κάνουν εξαιρετικά κατοικίδια, αλλά το να τα χαϊδεύετε και να τα χειρίζεστε παίρνει συχνά πολύ χρόνο και θέλει υπομονή. Τα παιδιά σας μπορεί να ανυπομονούν για να παίξουν με το νέο φίλο, αλλά το να επισπεύδετε τη διαδικασία μπορεί να απειλήσει το κατοικίδιό σας.

Πολλά οικόσιτα κουνέλια μπορεί να δείξουν σημάδια φόβου όταν τα σηκώνουν ψηλά. Περίπου το 60% των ιδιοκτητών λένε ότι τα κουνέλια παλεύουν και μπορεί ακόμη να γίνουν επιθετικά όταν κάποιος τα σηκώνει ψηλά. Έτσι, τι μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε το δεσμό μας με τα κουνέλια;

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλές επιλογές! Συγκεντρώσαμε τους αγαπημένους, επιστημονικούς τρόπους για το δέσιμο με τα κουνέλια.

Επίσης, συμπεριλάβαμε λεπτομέρειες μιας τεχνικής που πρέπει πάντοτε να αποφεύγετε.

Δώστε κεράσματα στα κουνέλια σας

Ο επιστημονικός όρος για αυτό λέγεται “classical conditioning” αλλά στην πραγματικότητα, αυτό που κάνετε είναι να συνδέετε το κουνέλι σας με καλά αντικείμενα –στην περίπτωση αυτή νόστιμα κεράσματα!  Αυτό είναι ένα από τα πρώτα βήματα του δεσμού με το κουνέλι, άρα μην προσπαθήσετε να τα σηκώσετε πριν το κάνετε.

Αυτό που χρειάζεστε είναι να περνάτε χρόνο ήσυχα με το κουνέλι σας –μέσα στο κλουβί να ξεκινήσετε αν σας είναι ευκολότερο. Όταν έρχονται κοντά σας, δώστε τους ένα μικρό κέρασμα. Μπορείτε να πειραματιστείτε με διαφορετικά κεράσματα, ανακαλύπτοντας ποιο από αυτά αρέσει πιο πολύ στο κατοικίδιό σας. Καθώς, το κουνέλι σας συνδέει εσάς κα την οικογένειά σας με τα κεράσματα, θα ξεκινήσουν να σας προσεγγίζουν με περισσότερη αυτοπεποίθηση. Μετά από λίγο, μπορείτε σταδιακά να μειώσετε τον αριθμό των κερασμάτων που τους δίνετε, αλλά μη σταματήσετε τελείως με τα κεράσματα!

Να είστε παρών και υπομονετικός

Το να πιέζετε το κουνέλι σας να περνά χρόνο μαζί σας πιθανό θα έχει αντίθετα αποτελέσματα. Αντί γι’ αυτό, αφήστε στην άκρη το χρόνο που περνάτε με το κουνέλι σας. Μην παρεμβαίνετε προσπαθώντας να τα σηκώσετε ή να πετύχετε κάτι συγκεκριμένο. Αφήστε το μόνο να εξερευνά το χώρο. Είναι περίεργα πλάσματα, έτσι σύντομα θα αναπηδήσουν για να εξερευνήσουν εσάς! Αφήστε μερικά κεράσματα όταν το κάνουν, για να γνωρίζουν ότι είναι καλό να σας πλησιάζουν!

Μείνετε ήρεμος και ήσυχος

Τα κουνέλια, από τη φύση τους, αναστατώνονται εύκολα. Έτσι, δυνατές φωνές και απρόβλεπτες κινήσεις μπορεί να τα ανησυχήσουν. Θυμηθείτε να μειώνετε τον τόνο της φωνής σας και να αποφεύγετε απότομες κινήσεις όταν περνάτε χρόνο με το κουνέλι σας.

Προσέξτε τα παιδιά σας σε περίπτωση που παίζουν με το κουνέλι σας. Ένα κουνέλι που περιορίζεται από έναν ενθουσιώδη και άπειρο νεαρό μπορεί εύκολα να πανικοβληθεί ή να γίνει επιθετικό αν νιώσει παγιδευμένο.

Μην κρατάτε συνέχεια το κουνέλι σας

Το ξέρουμε ότι είναι πειρασμός να σηκώσετε το κουνέλι σας και να του δώσετε μια αγκαλιά, αλλά στην ουσία, πολλά κουνέλια δεν απολαμβάνουν να τα κρατάνε! Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι για να επικοινωνήσετε με το κουνέλι. Μπορείτε να τα χαϊδέψετε, να τα αγκαλιάσετε ενώ, κάθονται δίπλα σας ή να ξαπλώσετε κάτω στο πάτωμα και να τα παρακολουθήσετε από μία διαφορετική γωνία.

Αν σηκώσετε το κουνέλι σας σιγουρευτείτε ότι το κάνετε σωστά:

Στηρίξτε τα καπούλια του με το χέρι σας και τοποθετήστε το άλλο στους ώμους του.

Τοποθετήστε το κουνέλι στο στήθος σας, στηρίζοντας τα καπούλια του

Κρατήστε το με το χέρι σας, με το κεφάλι στη γωνιά του ώμου σας

Χώστε τα στο χέρι σας, με το κεφάλι τους κάτω από τον ώμο σας

Μεταφέρετέ τα με μια πετσέτα

Κρατήστε τα ψηλά, με τα πόδια στηριζόμενα από τα χέρια

Ποτέ μη πιάνετε το κουνέλι σας από τον αυχένα.

 

Εκπαίδευση clicker

Γνωρίζατε ότι μπορείτε να εκπαιδεύσετε το με κλικ το κουνέλι σας; Κάνετε ένα θόρυβο κλικ κάθε φορά που το κουνέλι σας έχει τη σωστή συμπεριφορά.

Το να απλώνετε το χέρι σας και να «κλικάρετε» όταν το κουνέλι έρχεται ανάμεσά τους είναι το πρώτο βήμα. Όταν το κουνέλι είναι στο πάτωμα και ανάμεσα στα χέρια σας, κλικάρετε και ανταμείψτε το με ένα κέρασμα.

Το επόμενο στάδιο είναι να εφαρμόσετε μία ελαφριά ευγενική πίεση στα πλευρά του κουνελιού με τα χέρια σας, αλλά επιτρέποντάς τους να παραμείνουν στο πάτωμα όπου αισθάνονται ασφάλεια. Πιέστε, κλικάρετε και ανταμείψτε.

Όταν το κουνέλι σας εξοικειωθεί με αυτές τις κινήσεις, μπορείτε να το σηκώσετε για λίγο πάνω από το πάτωμα για λίγο χρόνο. Θυμηθείτε να κλικάρετε και να ανταμείψετε.

Πολλά κουνέλια μπορεί ακόμη να εκπαιδευθούν να πηδάνε στην αγκαλιά σας. Η εκπαίδευση κλίκερ είναι μια επιλογή και είναι εντάξει αν το κουνέλι σας δεν θέλει να σηκωθεί –μπορείτε να δοκιμάσετε πάλι μετά!

Μείνετε συνεπείς

Αν σηκώνετε το κουνέλι σας μία φορά τη βδομάδα και περιμένετε να είναι χαρούμενα όταν τα σηκώνετε συνέχεια την άλλη βδομάδα, θα απογοητευτείτε όταν ανακαλύψετε ότι το κουνέλι σας έχει διαφορετικές ιδέες!

Περάστε πολύ χρόνο μαζί με το κουνέλι σας –όσο περισσότερο οικείος γίνεστε τόσο πιο χαρούμενο θα είναι το κουνέλι και θα αισθάνεται ασφάλεια όσο είναι γύρω σας. Τα κουνέλια ευημερούν στη ρουτίνα, έτσι το να τα συνηθίζετε στο φαγητό και στο καθάρισμα θα τα κάνει να αισθάνονται πιο ασφαλή κι αυτό τα κάνει πιο σίγουρα όταν τα μεταχειρίζεστε.


 

Ανακαλύψτε την προσωπικότητα του κουνελιού

Παίρνοντας χρόνο να ανακαλύψετε την προσωπικότητα του κουνελιού σας μπορεί να σας βοηθήσει να αποφασίσετε πώς να τα χειριστείτε. Μπορείτε ύστερα να κανονίσετε τον τρόπο που θα επικοινωνείτε μαζί του. Ένα εξωστρεφές κουνέλι με αυτοπεποίθηση μπορεί γρήγορα να μάθει να το σηκώνουν, ενώ ένα ντροπαλό κουνέλι μπορεί να χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αισθανθεί ασφάλεια και, μπορεί ακόμη να προτιμούν να τα χαϊδεύετε όσο είναι ασφαλή στο πάτωμα!

Παίξτε με το κουνέλι σας

Τα κουνέλια είναι κοινωνικά και τα περισσότερα λατρεύουν το παιχνίδι! Επενδύστε σε παιχνίδια που μασιούνται και περάστε χρόνο μαζί τους μέχρι να ανακαλύψουν αυτά τα νόστιμα κεράσματα, τα οποία μπορεί κιόλας να κρατήσουν τα δόντια του κουνελιού σας σε εξαίρετη κατάσταση.

Ψεκάστε το κουνέλι σας ή στειρώστε το

Καθώς, τα κουνέλια ωριμάζουν, μπορεί να αρχίζουν να γίνονται επιθετικά και δύσκολα να τα χειριστείτε. Σε αυτό το σημείο, το να κανονίσετε μία συνάντηση για να ψεκάσουν το κουνέλι ή να το στειρώσουν μπορεί να λύσει πολλά προβλήματα.

Δώστε χώρο στο κουνέλι σας

Ο καλύτερος τρόπος για να δεθείτε με το κουνέλι σας είναι να του δώσετε χώρο να είναι απλά ο εαυτός του! Τα κουνέλια που μένουν έγκλειστα για καιρό μπορεί να βαρεθούν και να αγχωθούν. Πρέπει να σιγουρευτείτε ότι το κουνέλι σας έχει μία μεγάλη καταπακτή ή ένα εξωτερικό περίφραγμα για να απολαμβάνει το χώρο που του δίνεται. Επιτρέψτε στο κουνέλι να ασκείται έξω από την καταπακτή και να παίζει.

Μπορείτε να έχετε μία ράμπα που να τους επιτρέπει να γυρνάνε πίσω στην καταπακτή κι αν το κάνουν σκεφτείτε ότι απλά τελείωσε η εκπαίδευσή τους.

Μάθετε να αναγνωρίζετε συμπεριφορές του κουνελιού σας που υποδηλώνουν φόβο

Αν τα κουνέλια δείχνουν φοβισμένα ή αναστατωμένα, επιτρέψτε τους λίγο χώρο και αφήστε τα να επιστρέψουν στην καταπακτή για να ξεκουρασθούν. Αν χοροπηδάνε ή απλώνονται φαρδιά πλατιά και κουνούν τα αυτιά τους σημαίνει ότι αισθάνονται άνετα και με αυτοπεποίθηση.

Εάν από την άλλη πλευρά, εάν επιπεδώνονται στο πάτωμα, με πεπλατυσμένα μάτια και τεντωμένος μυς, αυτό είναι καθαρό σημάδι ότι φοβούνται.

Διαλέξτε ένα μωρό κουνέλι που είναι συνηθισμένο στα χαϊδέματα

Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική διαχείριση των μωρών κουνελιών μπορεί να μειώσει τις φοβικές αντιδράσεις τους. Αυτό θα βοηθήσει στη συνέχεια να μεταχειρίζονται πιο εύκολα.

Ένας τρόπος για να μη δεθείτε με το κουνέλι σας: Trancing or tonic immobility

Ίσως δείτε ότι πολλές ιστοσελίδες υποστηρίζουν να κρατάτε από την πλάτη το κουνέλι σας και ο επιστημονικός όρος για αυτό λέγεται “tonic immobility.”  Κάποιοι ιδιοκτήτες προτείνουν να χρησιμοποιείτε αυτή τη τεχνική για να περιποιηθείτε εύκολα τα κουνέλια ή για τρίψετε τα νύχια τους. Ο Οργανισμός Rabbit Welfare Association & Fund προτείνουν να μη χρησιμοποιείτε αυτή την τεχνική, διότι τα κουνέλια είναι είδη – θύματα και μπορεί να τρομοκρατηθούν όταν παριστάνουν τα νεκρά ή είναι υπνωτισμένα. Μπορείτε να τα περιποιείστε με διάφορους άλλους τρόπους.

Τα κουνέλια που φέρονται σε αυτή τη θέση δείχνουν φυσιολογικά σημάδια άγχους, μαζί με ταχυκαρδία και αυξημένη πίεση. Ακόμη, παρουσίασαν φοβικές συμπεριφορές, μαζί με πεπλατυσμένα μάτια, επίπεδα αυτιά και αυξημένη μυϊκή τάση.

Οι κτηνίατροι μπορεί να το πραγματοποιούν για να μη χρησιμοποιούν αναισθησία, αλλά εσείς δεν πρέπει να το δοκιμάζετε ποτέ.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ.

Shares 0

Σχόλια


Read more:
Close