Μενού

10 πιο χαζές ράτσες σκυλιών

Shares 0

Ορισμένα σκυλιά δεν είναι και «μεγάλα μυαλά». Δεν χρειάζεται να ντροπιαστείτε αν είστε ιδιοκτήτης κάποιας κατηγορίας που περιέχεται στη λίστα.

Είναι σωστό να αποκαλούμε κάποιο σκυλί χαζό; Ας πούμε ότι τα σκυλιά αυτής της κατηγορίας δεν είναι και τόσο έξυπνα. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με το συγγραφέα και τον ψυχολόγο Stanley Coren στο βιβλίο του Η νοημοσύνη των σκύλων δεν μπορούμε να κρίνουμε σε αδρές γραμμές ένα σκύλο –πρέπει να κοιτάμε συγκεκριμένα τρία χαρακτηριστικά όταν βαθμολογούμε ένα σκύλο:

  • Το πρώτο είναι η ενστικτώδης ανάπτυξη του σκυλιού, που πιο σωστά δείχνει εάν ο σκύλος μπορεί να πραγματοποιεί συμπεριφορές για τις οποίες έχει προσδιοριστεί από τη φύση του, όπως, το κυνήγι ή το στοιχείο της αγέλης.
  • Το δεύτερο καλείται προσαρμοστικότητα και, σημαίνει η ικανότητα να μαθαίνει ανεξάρτητα να λύνει προβλήματα σύμφωνα με την προηγούμενη εμπειρία του σε ένα θέμα.
  • Το τρίτο καλείται νοημοσύνη εργασίας και υπακοής και σημαίνει ότι μπορεί να μαθαίνει όταν διδάσκεται από τους ανθρώπους.

Έτσι, λοιπόν, ποιες ράτσες βρίσκονται πολύ χαμηλά σύμφωνα με αυτές τις παραμέτρους;

Basset Hound

Όλα τα σκυλιά αυτά είναι δεμένα με τη μύτη τους. Στην πραγματικότητα, συνέχεια, ρουφούν τη μύτη τους για να τραβήξουν την προσοχή. Είναι ευγενικό κατοικίδιο, το οποίο έχει εξαιρετικές δυνατότητες, όταν πρόκειται να μάθει βασικές εντολές και να υπερασπισθεί την περιουσία του.

Μαστίφ

Δεν είναι χαζό, απλά δεν θέλει να προσπαθήσει. Αυτό το σκυλί δεν δέχεται ποτέ εντολές από όποιον κρίνει ανάξιο προσοχής και θα δεχτούμε ως γεγονός ότι στην ουσία καταλαβαίνει την εντολή, απλά αρνείται να την ακολουθήσει. Η αλήθεια είναι ότι θέλει έναν σταθερό αρχηγό αγέλης για να σεβαστεί… άρα δεν είναι αυτό είστε εσείς.

Μπιγκλ

Άλλο ένα κυνηγόσκυλο που χρησιμοποιεί τη μύτη του πεισματωδώς. Αυτό το σκυλί κάνει συνέχεια του κεφαλιού του και γι’ αυτό φέρει δίκαια και περήφανα το διακριτικό του «δύσκολου να εκπαιδευθεί». Θέλει υπομονή μέχρι να καταφέρει να μάθει.

Πεκινουά

Κυριαρχικό, ανυπάκουο και άτακτο, άδικα γνωστό ότι δεν παίζει με τους κανόνες.

Bloodhound

Αυτό το σκυλί με ένα πρόσωπο που μόνο μία μητέρα θα συμπαθούσε είναι εστιασμένο να ανιχνεύει τους κακούς, να φέρνει τη μπάλα που του πετούν ή να αναποδογυρίζει. Με περισσότερους από 230 εκατομμύρια υποδοχείς που μπορούν να ακολουθήσουν ένα σήμα μίλια μακριά το σκυλί αυτό βρίσκεται σε συνεχή υπερδιέγερση.

Chow chow

Αυτό το σκυλί δεν έχει το χρόνο να μάθει χαζά κόλπα, είναι πολύ απασχολημένο να σπρώχνει για να πάει εμπρός στην αγέλη. Αυτό το ζώο δεν είναι μόνο πεισματάρικο, αλλά και, φιλόδοξο κι αν δεν είστε ένας σταθερός ηγέτης αγέλης δεν θα δεχτεί να κάνει τίποτα που θα του ζητήσετε. Με τη φήμη ότι είναι εγωιστής το σκυλί αυτό δεν είναι χαζό –είναι απλά υπερβολικά επιλεκτικό.

Μπορζόι

Είναι υπερβολικά καθαρό και φρόνιμο και, θυμίζει με την ιδιότροπη προσέγγισή του στη ζωή περισσότερο γάτα παρά σκύλο: Έτσι, δεν προκαλεί καμία έκπληξη γιατί δεν θέλει να ικανοποιεί τους ανθρώπους με συμπεριφορά που τους αρέσει πολύ. Δεν θέλει να το εκπαιδεύετε αν σας θεωρεί ανάξιο προσοχής κι, αυτό μπορεί να το κάνει να μοιάζει ανίκανο να μάθει και να θεωρηθεί ως όχι και τόσο έξυπνο.

Μπουλντόγκ

Ποτέ αυτό το σκυλί δεν κερδίζει βραβείο για την ικανότητά του να μαθαίνει και να εντοπίζει μια μυρωδιά. Μα παρόλο που του λείπε ένα μέτρο εξυπνάδας, το αντισταθμίζει με το να είναι πιστό και αποφασιστικό να σας κάνει χαρούμενους.

Μπασέντζι

Αυτό το ενεργητικό σκυλί φέρει τον τίτλο του «όχι και τόσο έξυπνου», διότι προτιμά να χαζεύει από το παράθυρο, παρά να εκπαιδεύεται και προτιμά να κρατάει τη φωνή του για μόνο σημαντικά ζητήματα.

Afghan hound

Έχει και ομορφιά και εξυπνάδα… αλλά επιζητεί έναν ευγενικό τόνο για να σας εμπιστευθεί. Έχει περιγραφεί και σαν νευρωτικό πολλές φορές. Ποτέ δεν είναι χαζό –μόνο έχει πολλά άλλα πράγματα να ανησυχεί.

Με πληροφορίες από εδώ

Shares 0

Σχόλια


Read more:
Close